Órás-esztergagép és annak tartozékai

Boley-Leinen órás eszterga, fadobozban

Az órás-esztergagép általában kisméretű szerszám, mely elfér egy táskaméretű dobozban. A tároló kialakítása opcionális, jó esetben egy gazdagon felszerelt gép az egész beltartalmat kitölti.

Órás eszterga doboza, kinyitás előtt

A kissé retró hangulatot idéző eszköz igényes kialakítása példaértékű. A csapolt, lakkozott fecskefark illesztésű fadoboz méregdrága tartalma a gyakorló órás egyik alapvető szerszáma.

Felszerelt Boley-Leinen órás eszterga

Az 1960-as évek közepén gyártott Boley-Leinen gyártmányú órás-esztergagép minden tartozéka fellelhető, de a motor és a készülék váza nem tartozik hozzá, ennek kialakítása a gyakorló órás feladata. Bár léteznek gyári darabok, amelyek komplett asztallal és motorral kerülnek forgalomba megrendelés alapján, de azok kategóriában egy mai személygépkocsi árával vetekednek.

Órás eszterga munkalapja

Némi műszaki tudással, leleményességgel és lelkesedéssel elkészíthető a gép alaplapja, amire felkerülhet a motor, a gép és annak minden tartozéka.

Motorral felszerelt órás eszterga

A motor és az esztergagép szimmetrikus elhelyezése nagyon fontos, ergonomikus kialakítása meghatározza annak használhatóságát és így egyben személyre is szabható. A Gumi rezgésmentes lábakon nyugvó gép alapja a kereskedelemben méretre vágatható munkalapból készült, amely a legnagyobb igénybevételeknek is ellenáll. A gép motorja egy varrógépről származik, de a modellezés területén is találhatunk megfelelő példányt. Nem kell hogy túl erős legyen, de lehessen fokozatmentesen működtetni lábpedállal, így nem kell bíbelődnünk a sebességváltással.

Boley & Leinen keresztszán órás esztergához

Boley-Leinen márkájú, pontos kialakítású, fecskefark illesztésű keresztszán (szupport). A nóniuszskála 0,05 mm beosztású, 4*4 mm-es gyorsacél kés tartozik hozzá, melyekkel századmilliméter pontosan esztergálhatunk.

Keresztszán órás esztergához

A felső szán szögben állítható, így akár kúpot is esztergálhatunk vele. A szögbeosztással ellenőrizhető az elfordulás szöge.

Fecske fark kialakítású illesztés

Az órás-esztergagép profilállványzatához pontosan illeszkedő keresztszán szorítópofája. Felhelyezés után kotyogás mentesen rögzíthető, bármely ponton.

Gyorsacél kések órás esztergához

4*4 milliméteres gyorsacél esztergakések különböző formákban, ezek rögzíthetőek a keresztszánba. Mellette kézi kések láthatóak, velük szabadon esztergálhatunk.

Ipari mikroszkóp órás esztergához

Ipari sztereó mikroszkóp fejegység egy különálló optikai eszköz, mely általános felhasználása lehetővé teszi, hogy vésnökök, ötvösök, restaurátorok szabad felhasználással alkalmazzák munkájukban. Így felhasználható egy jól felszerelt órásműhelyben is.

Konzol órás esztergához

Ahhoz, hogy az órás-esztergagép padozatára is felfogatható legyen, szükséges egy 35 milliméteres rudazat. mely saját készítés, de a kereskedelemben is fellelhető.

Órás esztergához felszerelhető ipari mikroszkóp

Az ipari sztereó mikroszkóp-fejegység felszerelés előtt. A szintén saját készítésű tartókonzolt már előre felszereltem az esztergagép talapzatára, így csak bele kell csúsztatni és rögzíteni.

Sztereó mikroszkóppal felszerelt órás esztergagép

Ipari mikroszkóppal felszerelt órás- esztergagép. Bár egyszerű órás nagyító segítségével is dolgozhatunk, de a sztereó mikroszkóp által szolgáltatott kép fenomenális, kontrasztos és plasztikus látást nyújt – harmincszoros nagyításban.

Használatra kész órás esztergagép

Az órajavításban szereplő alkatrészek mérete igen kicsinyek, így szinte szabad szemmel alig láthatóak. Ráadásul ezeket az alkatrészeket méretre igazítani szabad szemmel még nehezebb. Az órás-esztergát mikroszkóppal kiegészítve az kisméretű alkatrészek könnyebben megmunkálhatóak, segítve az órás munkáját. Persze a jól felszerelt gép így nem maradhat, hisz ahhoz nagy, hogy eltegyem a fiókba. Miután elraktam, már csak üzembe kell helyezni, akár minden nap.

Órás-eszterga a fiókban

Munkaasztal fiókjába visszahelyezett órás-eszterga, tartozékaival. Szükség esetén pillanatok alatt üzembehelyezhető.

Órás-eszterga és tartozékai

Boley-Leinen márkájú Német órás-esztergagép. Precíz kialakítás, minőségi kivitel. Lábpedállal szabályozható motormeghajtás. A képen a felszerelt esztergagép és tartozékai láthatóak.

Hajtómotor

Békebeli Német motor, amely az esztergagép meghajtásaként szolgál. Lábpedállal fokozatmentesen szabályozható a fordulatszám, igy az esztergáló órás mindkét keze szabadon marad.

Szegnyereg

Központosított szegnyereg (reistock). A tokmány 3 mm-ig nyílik ki.

Alkatrészbefogás

Kézi késtartó és szorítópofába fogott alkatrész megmunkálás előtt. A vele végezhető munka rendkívül precíz, akár századmilliméter pontosságú is lehet.

Fúrás szegnyereggel

Szegnyereggel rendkívül precízen fúrhatunk órás-esztergagépen. A képen látható fúrószár 0,2 mm átmérőjű. Finom előtolással és nagy fordulatszámmal elvégezhető a munka anélkül, hogy eltörne a fúró.

Hárompofás tokmány

Hárompofás tokmány (amerikáner) segítségével nagyobb méretű darabokat is befoghatunk a gépbe megmunkálás céljából. A keresztszán szögben állítható, így tetszőleges kúpot is esztergálhatunk vele, melynek mértékét a keresztszán szögmérőjén ellenőrizhetünk.

Szupport köszörű

Bár a gépnek nem tartozéka de, a keresztszánra szerelhető egy kiegészítő meghajtás. A külső motor saját erőforrással és precíz csapágyazással rendelkezik, mely fokozatmentesen szabályozható 5000-20000 fordulatig. Segítségével nagyon finoman csiszolhatunk tengelyeket, csapokat.

Kúp finom csiszolása

Kúpos tengely finom köszörülése esztergán. A képen egy MOM gyártmányú vekkeróraszerkezet billegőtengelye látható, mely a hosszú használat alatt megkopott. A hajszálrugót leszerelve befogom az esztergagép szorítótokmányába és a tartozék meghajtásba rögzített köszörűvel kiigazítom a kopást.

Csappolírozás support köszörűvel

Sima, pontos,köszörült felületet érhetünk el vele. Egy hosszú időn át működő óra tengelyén látható berágódást könnyen felcsiszolhatunk vele, századmilliméter pontosan. Csiszolóbetét polír betétre cserélése után pedig tükörfényesre polírozhatjuk azt.

Csappolírozás

Az eszterga tokmánya lassan, a segédköszörű viszont gyorsan forog. Így egyenletes és sima lesz a felület.

Eszterga tartozékok

Órás-esztergagéphez tartozó szorítópatronok és egy hárompofás tokmány (amerikáner)

Esztergakések

4*4 milliméteres gyorsacél esztergakések különböző formákban. Mellette kézi kések láthatóak.

Kézi esztergakések

Kézi kések.

Lorch.Schmitd & Co esztegagép

A nagy testvér, egy Lorch.Schmitd&co gyártmányú Német esztergagép, mely valaha jobb időket élt meg egy salzburgi óratokkészítő műhelyében. Vele már nagyobb dolgokat is lehet esztergálni.

Felszerelt esztergagép

A menetes főorsóra egy 80 milliméteres hárompofás tokmány szerelhető. A meghajtást egy 250 wattos AEG motor szolgáltatja.

Lorch.Schmitd&Co

Jelzett tartozékok.

Keresztszán

Az eszterga keresztszánja.

Szegnyereg

A megtámasztást szolgáló szegnyereg (reistock)

Szegnyereg fúrótokmánnyal

A forgócsúcs helyére egy 6 milliméteres fúrótokmány illeszthető, mellyel finom előtolással fúrhatunk.

Nóniuszskála

A keresztszán nóniuszskálája.

Szorító patronok

Esztergagéphez tartozó szorítópatronok. Nagyon finom és precíz kiegészítői a gépnek.

Esztergagép tartozékai
Alkatrészbefogás

Nagyobb munkadarabok is befoghatók a tokmányba.

Hátlap megmunkálás

Óratok hátlapjának megmunkálása órás-esztergagépen.

Hátlap polírozása

A síkba csiszolt hátlap finomítását csiszolófa segítségével teszem véglegessé. Lassú fordulatszámon a csiszolófa megtartja a síkokat, így a felület egyenletes, elhatárolt és fényes lesz.

Síkcsiszolás

Osztott, elhatárolt felületeknél a sík megtartása rendkívül fontos. Ha csak telibe polírozzuk a hátlapot a síkok elvesztik éleiket. Az eszterga tokmányába befogott hátlap lassú fordulatszámmal forog, a szögbe állított szupportköszörű viszont magas, 8000 fordulatszámmal. Finom előtolással a csiszolófej tökéletesen síkra csiszolja a felületet. Itt épp egy Rolex Airking hátlapját láthatjuk, ahol nem köthető kompromisszum, a felületnek tökéletesnek kell lennie.

Tengelyvég csapjának polírozása

Nagyobb órák tengelyvégeinek kopásait support köszörűvel is megmunkálhatjuk.

A tengelyvég befogása

A befogópatron szorosan tartja a tengelyt, futása központos, így egyenletes lesz a felület.

Tengelycsap javítása

A tengely csapvége a hosszú használat alatt megkopik, felülete karcos, egyenletlen lesz. A tokmányba befogott fogaskerék lassan, a szupportköszörű gyorsan forog, és egymáshoz ellentétes irányba. Finom előtolással könnyen megmunkálható a tengelyvég. Csiszolás után a szupportköszörű betétjét polírkorongra cserélem és tükörfényesre munkálom a felületet.

Szorítópatron

Lorch.Shmidt esztergához tartozó szorítópatronokkal kisméretű alkatrészeket is befoghatunk megmunkálás céljából.

Finom köszörülés

Köszörűkorong is befogható a gépbe.

Finom csiszolás

Finoman dolgozhatunk vele, megmunkálhatunk vele akár kúpot is.

Mérőóra

Centrális futás ellenőrzésére érdemes mérőórát alkalmazni, amely az esztergagép késtartójába szerelhető.

Esztergakések

Az esztergagéphez tartozó nagyméretű gyorsacél esztergakések. 12*12 mm-es méretűek, nagyobb munkadarabok esztergálására használom.

Gyémántszemcsés köszörűkorong

Elbor-Nitrit, azaz majdnem gyémántkeménységű csiszolókorong az esztergagépben. Nagyon kemény anyagok, például esztergakések élezésére alkalmas.

Kenőanyagok esztergáláshoz,fúráshoz

Esztergáláshoz, fúráshoz használt kenőanyagok.

Örömömre szolgált, hogy az órafelújítás közben használt órás-esztergagépeket megmutattattam mindenkinek.

Akinek még maradt kedve olvasni, nézze meg, hogyan vásároltam össze darabonként és szereltem készre a tárgyba szerepló Lorch.Schmidt &Co órásesztergámat.

Egy Lorch.Schmidt & Co órás esztergagép születése

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

One Comment

  1. Pingback: Egy antik zsakó (Zapfenrollierstuhl) bemutatása - Watchmaker

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − tizenhárom =