Egy Lorch.Schmidt & Co órás esztergagép születése

Univerzális óráseszterga

Sok elsárgult, színtelen fotón látható, hogy a régmúlt órásmesterei még megengedhették azt a luxust, hogy nem hatos, hanem nyolcas, vagy annál nagyobb méretű órás esztergagépet szerezzenek be maguknak a napi munkálataihoz.  Boley & Leinen, Lorch.Schmidt & Co, Scaublin márkák is ezt a hihető világot hirdetik, ami talán használt szegmensben keresve nem képezhet olyan nagy tétel, hogy egy hazai órás is megvehesse műhelye számára.

Felszerelt órás eszterga

Némi keresés után egy külföldi honlapon meg is találtam álmaim gépet, amely lefedi valós igényeimet. A billegőtengely készítéstől kezdve az óratok gyártásig vagy átalakításig mindenre alkalmas, mérete elég ahhoz, hogy komolyabb munkálatokra is be lehessen fogni, anélkül, hogy megerőltetném. Kora is megfelelő, majd 40 éves, így arra gondoltam nem lehet olyan drága, hisz nem mai darab. Vettem a bátorságot és írtam egy üzenetet a forgácsológép eladójának.

Órás esztergagép árazása

A külföldi partner hamar megküldte a gép vételárát, amely 28 00 Euró, amely mai árfolyamon számítva, járulékokkal együtt cirka 100 000 forintot, sárga csekken leírva egymillió forintot kóstál.

Kicsit elhűlve olvastam a választ, én a negyedére gondoltam, de úgy látszik ilyen a világ, elszaladtak az árak, ráadásul euróban. A Flamand partner személyes átvételt ajánlja, ritkán, sőt szinte soha sem postáz külföldre, így ha érte mennék ez az összeg még 150 000 forinttal emelkedne.

Ezért az árért egy használt gépjárművet lehet vásárolni kis hazánkban, így újratervezéssel már forrást kell nézni, lényegesen kevesebb árért.

Lorch.Schmidt & Co órás esztergagép motorral

Eltökéltem magam, hogy olyan gépet építek magamnak, amely nem csak egy erős esztergagép, hanem komplett megmunkálóközpont, számos hasznos, főleg óraipari kiegészítővel.

Kezdeti eredményként beszereztem egy vázat, amely nem sok mindent tartalmaz, maga valóságában tulajdonképpen nem használható semmire. Ára nem túl nagy, 75 000 forint, kiindulási alapnak viszont tökéletes. Gyorsan felvázoltam a gép alapméretét és egy lapszabászatban levágattam hozzá egy erős munkalapot, amelyre felerősítettem magát a gépet és annak meghajtását.

Ékszíjhajtású órás esztergagép

A gép főorsóját egy személygépkocsihoz tartozó ékszíj hajtja, így nyomatéka rendkívül nagy, megcsúszni, vagy lefulladni biztos nem fog. A gép csapágyrendszerét szétszedtem, alaposan átkentem, közben hurkoltam rá a Suzuki Alto vízpumpa ékszíját, hisz végtelenített hatószíjként másként nem lehetett volna rátenni. Sajnos a hozzá tartozó motor nem működik, pusztán abban bízom, hogy javítható.

Kézi késtartó órás esztergagépre

A gép vázára illeszkedő késtartó-betétet egy osztrák órabörzén találtam, láss csodát márka azonos Lorch.Smith & Co kivitelben. Erre már rá lehet helyezni bármit, keresztszánt, szupportot, vagy kézi késtartót, de ezek még csak álmaimban léteztek.

Lorch.Schmidt & Co órás eszterga kézi késtartó betét

A kézi késtartó kialakítása magassági korlátba ütközött, túl alacsony volt ahhoz, hogy elérhető legyen vele a főorsó. Egy méretes acél idom kialakítása és méretre igazítása megoldotta a problémát. Segítségemre sietett egy komplett forgácsolóüzem, akik elkészítették ezt az acél hasábot.

Kézi késtartó felszerelése Lorch.Schmidt & Co órás esztergagépre.

Feltámasztva pont beleillik a késtartó betétbe. Egy sima metrikus csavarfej átalakításával megalkottam a későbbi kézi késtartó rögzítését. A stabil platform rezgésmentesen rögzíthető, ráadásul könnyedén csúszik az alapvázon, tetszőleges irányba.

Kézi késtartó

A kézi késtartót egy hazai órabörzén vásároltam, illetve cserélem pár régi karóra alkatrészre. Mérete lényegtelen, kérdezte is tulajdonosa mihez kell, de akkor még nem tudtam megmondani, megtetszett, mégpedig szemmértékre.

Ezen dilettáns hozzáállás segített alacsonyan tartani vételárát, mert ha megmondom konkrétan, hogy egy projekt részeként akarom megvenni, talán a duplájába került volna.

Kézi késtartó felszerelése órás esztergagépre

A késtartó hiba nélkül felfekszik az acélhasábon, ide oda csúszik. Amennyiben alul meghúzom, stabilan felfekszik a helyén

Szabadon állítható késtartó órás esztergagépen

A késtartó magassága szabadon állítható, így bármilyen esztergakés használható vele. Nagyon örültem, hogy ezt a fontos alapkérdést szinte fillérekből meg tudtam oldani. Sajnos használható motor, partonok és szorítóhüvelyek nélkül a gép még mindig csak egy forgó Disneyland kellék, de az irány mindenképpen jó.

Lorch.Schmidt & Co szorítóbetét

Nem egy hazai szakitól hallottam, hogy patronokat és szorítóhüvelyeket az életbe nem fogok hozzá találni, így elesett a téma már most. Esztergályos ismerősöm viszont említette, hogy Újbudán létezik egy “Kujbus” névre hallgató kereskedő, aki régi forgácsológépekhez tartozó kiegészítőket árul eldugott kis boltjában. A koordinátákat kérve azt a választ kaptam, menjek be a Móricz Zsigmond körtéren tündöklő “Tünde presszóba” ott megmondják hol található a bolt.

A kissé szürreális látogatás amolyan “Csillagok háborúja” ízűre sikerült, olyanra mint amikor “Han Solo” bemegy egy csillagközi kocsmába “Csubakkával” hogy megkeressék az eltűnt Leila hercegnőt. Kocsival érkeztem a presszóba, amely az 1960-as évek stílusát képviseli. Hamar rákérdeztem a bolt létezésére, de szellemesen azt válaszolták, ha információt szeretnék, fogyasszak. Mivel vezettem, így rendeltem egy alkoholmentes sört, mire megtudtam, hogy a Bertalan Lajos utca közepén áll ez a üzlet, de siessek, mert mindjárt bezár.

Használt szerszámok és gépek boltja

Meredek lépcsőlejárón keresztül eljutottam a boltig, amely létezésében nem igazán hittem, de láss csodát megtaláltam és engem várt. Egyetlen egy mintapatron állt rendelkezésemre, meg a behúzószár. A kedves úriember aki “anno” az Ecseri piacon árult használt szerszámokat, elém tett egy pléhvödörnyi partont.

Szorítópatronok és forgócsúcsok állványba foglalva

Kölcsönkaptam tőle egy fejlámpát és láss csodát cirka egy óra alatt kibányásztam belőle 46 darab különböző méretű, bár eltérő márkájú szorítópatront, álló és forgócsúcsot. Még egy tartót is kaptam hozzá. Ekkor jött el az igazság pillanata, rákérdeztem az árakra.

Gondoltam, most lehúznak, mint foxi a terítőt, de tíz másodpercnyi hallgatás után megjött a válasz: 14 000 Forint, de csak ha azonnal elviszem. Ennél jobban kiadott 14 000 forintot még soha életemben nem láttam.

Behúzószár órás esztergagépre

A 46 darabos szorítóhüvely készlet eltérő márkacsaládból származik, van köztük Wolf Jahn & Co, Boley & Leinen és természetesen márka azonos Lorch.Schmidt & Co gyártmány is. Lényege, hogy mindegyik méretes, egymást követő és hibátlan darab, mindennapi használatra alkalmas.

Hárompofás, külső-belső tokmány órás esztergagéphez

Örömmel kifizettem a vételárat, lefele is, de távozáskor újfent bevertem fejemet az ajtófélfába. Indulás előtt még rákérdezett, nem érdekel-e két méret azonos külső és belső pofás tokmány.

Az egyik “TOS”, azaz Csehszlovák, a másik pedig Osztrák gyártmányú. A kettőt megszámolja 15 000 forintért, ígérve, amennyiben nem jó levásárolhatom nála. Természetesen hazavittem mindkettőt.

Tokmány rögzítése órás esztergagépre

Mivel a tokmányok a külső menetre csatlakoznak és szabványosak, volt egy elképzelésem, hogy jók lehetnek, de sosem gondoltam volna hogy méret azonosak. Ekkor jött el az igazság pillanata.

Felszerelt hárompofás tokmány órás esztergagépen

A “TOS” márkájú Csehszlovák tokmány rákapott a menetre és ráhúzás után halk kattanással jelezte, hazatalált, itt a helye.

Hárompofás tokmány, felszerelve

A másik, Osztrák gyártmányú tokmány szintén rákapott a helyére, ugyan ezt a formát mutatva. Büszke csodálattal forgattam és megdöbbenve tapasztalva nem hittem a szememnek – ez bizony ide való és teljesen centrikusan, ütés nélkül forog.

A befogópatronok és tokmányok kérdése megoldódott, várakozásaimat is felülmúlta, 30 000 Forint költségből kijött a teljes készlet. 46 darab patron és két darab külső, és belső, hárompofás tokmány. Sajnos a forgást csak kezemmel tudtam reprodukálni, mert a gépre szerelt motor nem működik. Lássuk mit lehet kezdeni vele.

AEG motor órás esztergagépen

A gépen egy nagyméretű, bikaerősnek látszó motor ül, ráadásul “AEG” márkájú. Nem akármilyen meghajtás, de sajnos nem működik, meg sem nyikkan.

Arra gondoltam keresek egy villanyszerelőt aki kiméri nekem a tekercseket, egyáltalán érdemes-e vele foglalkozni. Egyszer csak egy régi kedves ügyfelem megsúgta, hol tekercselnek Budapesten villanymotort. Budafokon a “kísérleti lakótelep” árnyékában dolgozik egy mesterember, aki ilyenekkel foglalkozik.

Motor hűtése órás esztergagépen

Leszereltem, és a csomagtartóba behelyezve elvittem a Háros utcai műhelybe, amit előzőleg megadtak. Idős bácsi fogadott egy viktoriánus korabeli tekercselőgép mellett, szájában pipával.

Halk beszélgetés után rákérdeztem, javítható-e az ilyen típusú motor, mire nevetve rávágta. Mit akarok én rajta javíttatni, nincs ennek semmi baja. Ipari árammal, 380 Volttal használták, én meg csak a hálózatba dugtam be, ami 220 Volt.

Persze, hogy nem működik, át kell kötni és kell bele egy indítókondi. 45 00 forint és egy hét alatt elkészül.

Ékszíjhajtás órás esztergagépen

Távozásom előtt kedvesen rákérdezett a bácsi, hogy az indítást milyen módon kívánom megoldani, ebben az esetbe az a kérdés, kapcsolóval vagy lábpedállal.

Már korábban volt szerencsém beszerezni egy tirisztoros elektronikával szerelt lábpedált, amely hajdanán egy “Interlock” ipari varrógép motorját indította. Ezzel a megoldással a gép fokozatmentesen üzemeltethető, némi “zizgő” hangot hallatva lassan forgásba hozza a főorsót, ráadásul indítónyomatéka ugyan akkora, mint maximális fordulatszámon.

Ez azért fontos, mert akár menetet is lehet vele vágni lassú motormeghajtással.

Fokozatmentes motor indítás órás esztergagépen

A kapcsolótábla alá elhelyezett elektronika halkan teszi dolgát, ráadásul pedál indítással kiegészítve mindkét kezem szabad marad, nem kell vesződni kapcsolgatással.

A gyakorlatban pusztán arra kell ügyelni, hogy ne égessem le a motort lassú fordulatszámnál, hisz léghűtéses a rendszer, ami alacsony fordulatszámon nem ad kielégítő hűtést.

Órás esztergagép motorja

A motort úgy kaptam vissza, hogy pedálnyomásra indul, fokozatmentesen gyorsul, ráadásul kiderült, ha hirtelen lelépek a pedálról, egy fék azonnal megállítja, nincs túlfutása. Sosem gondoltam, hogy lesz egyszer egy szekvenciális váltóhoz hasonló működésű órás esztergagépem.

A meghajtás problémája megoldódott, a motor nulláról indulva egészen 2800 fordulatszám/perces határig fokozatmentesen szabályozható. A motor bikaerős, szinte lefoghatatlan, nyomatékát egy “Suzuki Alto” vízpumpa ékszíja viszi át a főorsóra.

Órás esztergagép szegnyerge

A szegnyereg tartozéka volt a gépnek, sok teendő nincs vele, pusztán ki kell tisztítani és át kell kenni gépolajjal. Szabadon eltolható és egy adott ponton excenterfék segítségével rögzíthető.

Forgócsúcs órás esztergagépen

A végén kúpos illesztéssel egy forgócsúcs található, amely kotyogás mentesen forog, csapágyazva.

Tokmány órás eszterga szegnyergén

A forgócsúcs helyére illeszthető egy hárompofás tokmány, amely segítségével 6 milliméteres átmérőig bármilyen fúrószár befogható.

Keresztszán órás eszterga gépen

A hazai lehetőségek tárháza elakadt a keresztszán beszerzésénél, sajnos ezt muszáj volt külhonban felkutatni. Linzben tartott órabörzén akadtam össze egy olasz gépkereskedővel, aki a hazai árakhoz képest jóval drágábban, de sebészeti pontossággal beszerezte nekem a márka azonos keresztszánt.

A 75 000 forintnyi euróért megvásárolt gépalkatrész majd annyiba került, mit maga a gép, de kialakítása méretpontos, nem kopott.

A keresztszán nóniusz skálája

A nagyméretű keresztszánba 12*12-es késeket lehet befogni, felső leszorítással. Holtjátéka alig van, segítségével zsebóra tok méretű alkatrész is megmunkálható.

Szögbe állítható keresztszán

Felső szegmense szögben állítható, segítségével akár kúpos kialakítású alkatrész is készíthető.

Órás esztergagépre szerelt keresztszán

A szegnyereg maga 120 milliméter hosszban mozog, alsó rögzítése marokanya segítségével stabilizálható. A másfél kilós alkatrész nagyon precíz kialakítású, láthatólag vigyáztak rá.

Lorch.Schmidt & Co márkajelölés

A késtartó alatti szabad platformon felfedezhető a sokatmondó Lorch.Schmidt & Co márkajelölés.

Órás eszterga tartozékai, fadobozban

Közben innen onnan megszaporodtak a tartozékok, amely számára rendszeresítettem egy eltolható tetejű fadobozt.

Felszerelt órás esztergagép

Ebbe a dobozba minden elfér, egy helyen van, áttekinthető és szükség esetén azonnal használatra fogható

12*12-es kések órás esztergagéphez

12*12-es késeket könnyű beszerezni, akár használtan, akár újonnan. Magam a használt szegmenst választottam, pár ezer forintért hozzájutottam az alapvető vídia profilokhoz.

Keményfém esztergakések

Beszúró, oldalazó, nagyolókéseken túl szinte bármilyen profil beszerezhető, magassága hézagolólemez segítségével könnyedén beállítható.

Kézi esztergakés

Beszereztem hozzá két kézi kést is, amely fanyelű tokmányba rögzítve használható. Ezek gyorsacélból készültek, mindkét végük ki van képezve.

Befogott kézi kés

A gyors tokmány befogja a 8*8-as késprofilt, megmunkálás után egy mozdulattal cserélhető, akár a másik oldalán kialakított profilra.

Csiszolókorong órás esztergagépen

Az esztergakések mindig elkopnak, élezésük folyamatos problémát okoz. Beszereztem egy gyémántkorongot, amely segítségével akár minden munka előtt élesre tudom varázsolni a késeimet.

Gyémántkorong alkalmazása

A gyémántkorongot befogom a tokmányba, kifordítom a késtartót és közepes fordulatszámon elindítom a gépet.

órás kézi kés élezése

A kés palástját odanyomva néhány perc alatt pengeélessé fenhető egy esztergakés.

Gyémántkorong alkalmazása

Természetesen a kialakított rendszer segítségével bármilyen kemény anyag megmunkálható.

Üvegcsiszoló adapter

A csiszoló korong nem csak esztergakések élezésére, hanem számos alternatív műveletre is alkalmas. Készítettem hozzá egy masszív, sík köszörült munkaasztalt, amely stabilan rögzíthető a keresztszán helyén. Segítségével akár óraüveget is lehet csiszolni, szinte professzionális minőségben. Nemrég ki is próbáltam egy speciális óraüveg elkészítése kapcsán. Munkálatokról készült publikáció a linkre kattintva megtekinthető.

Speciális üveg csiszolása ezüst ékszerórába

Óraüveg csiszolás

A tárcsát egy középcsapra rögzítettem fel, ezt fogom be a tokmányba. Meghúzás után atom biztosan áll a helyén

Óraüveg csiszolása

A “Tyrolit” márkájú gyémánttárcsa új, amit elképesztő, 4500 forintért vettem egy szerszámkereskedésben.

Csavarfej polírozása

Síkcsiszoláshoz használható adapter feltámasztását szintén magam találtam ki. Boley& Leinen márkájú készülék satuba fogható és szabadon mozgatható, tetszőleges irányba.

Zsebóra csavar befogása

Akár derékszögbe állítva merőleges síkot képezhetünk vele, szabadkézi előtolással.

Csiszolófej szögbe állítása

Elforgatva bármely tetszőleges szög beállítható és megmunkálható az adapter segítségével.

Proxxon LB 100-as mikromotor

Mivel nem csak nagyobb teljesítményű esztergagépet, hanem amolyan megmunkálóközpontot szeretnék alkotni műhelyembe, nagy figyelemmel választottam ki a külső motormeghajtást.

A szupportmotorként használatos eszközt minősége szinte professzionális amely nem más, mint egy Proxxon LB 100-as mikromotor. Műanyag kofferban tulajdonomba került kisgépet kifejezetten erre a célra vásároltam.

Proxxon LB 100-as mikromotor kofferben

Maga a kisgép méretpontos, zöld színe passzol a Lorch.Shmidt & Co esztergagép színvilágához. Hosszú, 100 milliméteres alumínium nyaka befogató az általam készített rögzítőrendszerbe.

Proxxon LB 100-as mikromotor csapágyazott tengelyvége

A szupportmotor vége duplán csapágyazott, csendes futású főorsóban végződik, amely 5000-töl 20000-es fordulatszámig fokozatmentesen állítható. Szorítópatronok segítségével 0-tól 3 milliméterig bármi befogható tokmányába, legyen az fúró, maró, vagy köszörűbetét.

Proxxon LB 100-as mikromotor tartozó patronkészlet

A 18 darabos patronkészlet szinte bármit befog, lesz is mit, mert tartozik hozzá egy legalább 150 darabos “BIT” hadsereg. Fúró, marófejek, profilköszörűk, polírozóbetétek és gumikövek tömege fogható be a kisgépbe.

Proxxon LB 100-as mikromotor fordulatszabályzása

A fordulatszám tárcsa segítségével szabályozható, természetesen fokozatmentesen. Kivitele szinte professzionális, akár órákon keresztül üzemeltethető, melegedés nélkül.

Proxxon LB 100-as mikromotor befogóadapter

Ahhoz hogy a szegnyeregbe rendszerszinten le tudjam rögzíteni a szupportmotort, méretpontos konzolokra van szükségem, amely stabilan tartja a meghajtást. A két egyforma acélkonzol erre a célra készült, a Proxxon saját gépeihez. Hosszas kutakodás után az internet végtelen tengerén bukkantam rá.

Proxxon LB 100-as mikromotor felfogatása órás esztergagépre

Kivitele olyan megoldást képvisel, mintha valaki ide tervezte volna. A két szerszámacélból készült rugalmas elem a késtartóba helyezhető, párhuzamosan. 10*10-es mérete lehetővé teszi, hogy szinte esztergakésként befogható legyen a szegnyeregbe.

Esztergagép késtartójába befogott adapter

A két konzolt méret azonosan helyezem el, amibe betolható a szupportmotor nyaka. A két imbusz csavar meghúzása után stabilan áll a rendszer.

Vízszintes motormeghajtás órás esztergagépen

A vízszintes motormeghajtás lehetővé teszi alkatrészek megmunkálását, legyen az köszörű, vagy polír korong. Az esztergagép alacsony, a szupportmotor pedig magas fordulatszámon forogva kivételes megmunkálási lehetőséget nyújt az óraalkatrésznek.

Csiszolóbetét cseréje

A vízszintes motormeghajtás szerszámbetétje tetszés szerint cserélhető, akár gumikorongra is.

F.Lorch konzolt felszerelése órás esztergagépre

Beszereztem egy F.Lorch konzolt, amely bámulatosan illeszkedik a középoszlopra, méretpontos és tetszőleges helyen rögzíthető. A konzol gyári a középoszlop viszont úgy készült, méretre.

Fúrótokmány az órásesztergagép szegnyergében

A központi szegnyereg gyors tokmánya bár precíz, de kissé durva darab. Arra gondoltam, helyettesíthető, más finomabb, és alternatívabb megoldással.

Központosított fúróadapter

A késtartóra rászerelhető egy 20 milliméteres befogó, amely központos a főorsóval. Ebbe a furatba pontosan beleillik a Proxxon mikromotor nyaka. Amennyiben belehelyezem és meghúzom, egy precíz, motormeghajtású szegnyerget kapok.

Központosított fúrás órás eszterga gépen

A szegnyereg helyére becsúsztatott Proxxon mikromotor központos a főorsóval. A keresztszánt előtolva finoman fúrhatok.

Központosított fúrás órás eszterga gépen

A központosított szerszám szinte századmilliméter pontosan megtalálja a középpontot. Mivel ebben az esetben a főorsó forog, finom előtolással ugyan úgy fúrhatok vele, mint a szegnyereg tokmányával.

Középpont kifúrása órás esztergagépen

A központot megtalálva könnyedén elkészíthetem vele a tetszőleges méretű furatot. Ebben az esetben a késtartó előtolásával tudom előtolni a fúrót.

Középpont eltolása órás esztergagépen

Amennyiben excentrikus furatot szeretnék készíteni, elég eltolni a késtartót. Ezzel a megoldással szinte bárhova készíthetek furatot, pusztán a méretek és a kreativitás szab határt a művelet elvégzésére. Természetesen ebben az esetben a fúró meghajtását már a mikromotor végzi, mert eltoltam a középpontot.

Szögben történő fúrás órás esztergagépen

A konstrukció érdekessége, hogy szinte bármely szögben el tudom tolni az adaptert, így akár ferdén, tetszőleges irányból is készíthetek vele furatot.

Konzol rögzítése órás eszterga gépen

Vízszintes motorfelfüggesztés lehetőségét megtoldottam egy olyan konzollal, amely alkalmassá teszi függőleges rögzítésre is.

A késtartó menetére feltekerhető 20 milliméter átmérőjű oszlop lehetővé teszi, hogy kioldás után kihúzzam a motort a vízszintes rögzítésből és egy applikált betét segítségével függőleges irányba is rögzíteni tudjam a szupportmotort.

Függőleges konzol felszerelése órás esztergagépre

A konzol tetszés szerint mozgatható és rögzíthető egy adott ponton.

Osztófej használata órás eszterga gépen

Segítségével a főorsó osztófejként is használható, ezáltal kiteljesedik a megmunkálás lehetősége, aminek innentől már csak a kreativitás szab határt.

Tengelypótlás, perselykészítés alapanyagai

Alapanyag készletemet fadobozban tárolom. Itt mindenféle nyersanyag megtalálható, amely egy alkatrész készítéshez szükséges. A legvastagabb sárgaréz rúdanyag 6 milliméter átmérőjű, ez kiadja az óraiparban használatos legnagyobb perselyek méretét is. Található benne Jaguár XJ acélfelni küllője is, amely a legjobb Birminghami acélként van nyilvántartva. Sok más alapanyag segítségével könnyedén előállítható szinte bármi, billegő és felhúzó tengely, vagy akár egy sárgaréz persely is. Egy nemrégiben publikált Chopard zsebóraszerkezet felhúzótengelyét is ilyen anyagból készítettem, a teljes munkamenet a linkre kattintva megtekinthető.

Chopard zsebóraszerkezet felhúzótengelyének készítése

Alapanyagok tárolása fadobozban

Sokat fogyasztok belőle, de mindig gondoskodom a pótlásról. Nemrég szert tettem egy Harley-Davidson bontott felnijére, amit az 1950-es évek közepén gyártottak. Anyaga a legjobb Detroiti acél, hamarosan szeletekre vágom és egy darabig nem kell alapanyag után koslatnom. Minap kaptam egy szál Berillium-bronz pálcát, amely kiváló hajszálrugótőkének, vagy csapágypersely pótlásnak. Más egy szál gyulai kolbásznak szokott örülni, órás berkekben inkább az ilyen ritkaságok okoznak örömforrást egy magamfajta műkedvelőnek.

A bivalyerős, multifunkcionális megmunkáló központ elkészült

A gép elkészült, amely megmunkálóközpontként szinte mindenre bevethető, billegőtengely készítéstől egy óratok előállításáig. Motorja bivaly erős, ráadásul vertikális és horizontális megmunkálásra is alkalmas. Sok munkám volt vele, de megérte, ráadásul rengeteg pénz spóroltam vele.

Felszerelt órás esztergagép, fotó és videokészítésre alkalmas eszközökkel.

Mivel munkáim nagy része publikus, elkészült Lorch.Schmidt & Co gépemet felszereltem fotó és videókészítésre alkalmas állványzattal, megvilágítással. Segítségével tartalmas, 26 Megapixeles fotókat, vagy akár 4K videókat tudok készíteni. A fotó és videóállvány érdekessége, hogy magam terveztem és építettem, ezért mind mérete mind kialakítása kompatibilis az órás-esztergagéppel. Maga a fotózás és videózás könnyedén távvezérelhető, ennek kialakítása egyik publikációmra kattintva megtekinthető.

Távvezérelt fotózás egy órásműhelyben

A kiépített rendszer könnyen kezelhető, működtetése pusztán megszokás kérdése. A stabil, rezgésmentes gumitalpakon álló, nagy tömegű órás-esztergagép lesúlyozza az állványzatot, így szinte mozdultan marad fotó, vagy videofelvétel közben. A fókusztávolság is tetszés szerint változtatható a munkadarab méretétől függően.

Lássunk egy videót, amit az elkészült állványzatra szerelt Nikon D5300-as DSLR tükörreflexes gépemmel készítettem, 4K minőségben. A felszerelt géppel jól lehet dolgozni, ráadásul az általam készített “médiafelülete” alkalmassá teszi jó minőségű fotó és videó készítésére. Érdekessége, hogy amolyan fedélzeti eszközként működik, szinte tartozéka a gépnek, beavatkozásmentesen teszi a dolgát. A felvétel egyetlen gombnyomásra elindul és megáll, így mindkét kezem szabadon marad.

Mivel nemrég befogadtam a mobiltechnológiát órásműhelyembe, az állványzat alkalmas okostelefon stabil rögzítésére is. Egy okos készülék lehetővé teszi, hogy online-fotót vagy videót készíthessek, amely valós időben megosztható, akár közösségi oldalam platformján. Hangvezérlésre állítva a “Videó” vezérszó kimondása után elkészíti a kívánt felvételt. Tömege és mérete is elmarad egy tükörreflexes gép mögött, ráadásul nem kell telepíteni, elég csak elővenni zsebemből. A lineáris mobilállvány felépítése a linkre kattintva megtekinthető.

Lineáris fotóállvány készítése mobiltelefonhoz

Mobiltelefonok jönnek mennek, fejlesztésükkel lehetetlen lépést tartani. Szerencsére az állványzat nem készülék függő, minden típusú okostelefon befogható vele, amely éppen modern és trendi.

Boley & Leinen órás-esztergagép ipari mikroszkóppal felszerelve

A kisebb méretű Boley & Leinen, ipari sztereó mikroszkóppal ellátott esztergámat már nem kell túlterhelni, elég lesz csak két milliméteres anyag átmérőig használni. A kisebb hatos méretű órás-esztergagépem felépítése a linkre kattintva megtekinthető.

Órás-esztergagép és annak tartozékai

Így mindkét gép saját kategóriájában működhet, kicsi inkább precíz, a nagy pedig durvább műveletnél alkalmazható.

Eladó órás eszterga tartozékaival

Bár nem volt olcsó mulatság, de elmondhatom, hogy pusztán 200 000 forint összköltségből felépítettem egy olyan rendszerszinten alkalmazható bivalyerős Lorch.Schmidt & Co megmunkálóközpontot, amely felhasználhatóságának szinte nincsenek határai.

A nemzetközi kereskedelemben elérhető, több mint egymillió forintos alapgépet pedig meghagyom a gazdagoknak.
Örömömre szolgált, hogy a beavatkozás képi részleteit megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

7 Comments

 1. Arra figyelj hogy elméletileg a gyémánttal köszörülés növelheti a vas szén tartalmát, plusz ha ez történik a gyémánt is sokkal gyorsabban fogy mint kéne.

  Oliver
 2. Gratulálok a kis géphez, élvezettel olvastam az épülés folyamatát!
  Ami azt illeti, nekem is jól jönne a Kujbus bolt címe, ha még létezik. Egy EMR-140-es 300mm kisesztergámhoz (hazai gyártású, kb. 50 éves) keresnék patronokat.

  Köszönettel és üdvözlettel,

  Kari

  kari
   1. Kedves Omár, Szerintem létezik, Kujbusz Pálibácsi vezeti ezt a remek kis boltot. Viszont a jelenlegi pandémia okán érdemes elötte felhívni, nehogy potyára utazzon. Üdvözlettel : Kőnig Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =