Óraüveg szakszerű behelyezése tokprés segítségével

Bergeon No 5500 tokprés, tartozékaival

A bemutató tárgya egy klasszikus órás-segédeszköz, amely segítségével szinte bármelyik üveg vagy hátlap gond nélkül visszailleszthető a helyére. A tokprés néven ismert készülék fa talpazatra van szerelve, így nagy erő kifejtésére alkalmas. Számos betét tartozik hozzá, amely menet segítségével illeszthető a helyére.

Bergeon N’ 5500 tokprés

A “Bergeon N 5500″as kéziszerszám az órásszerszámok Aston Martin-jaként számos szakszerviz készletében megtalálható, alumínium-öntvény váza nagy erő kifejtésére alkalmas. Mivel fa lapra van rögzítve, könnyedén használható egy kézzel is.

Illesztett alkatrészek

A prés nyomókarja golyóscsapágyban végződik, amely csökkenti a súrlódást. Működése nagyon könnyű. szinte vaj puhasággal megy le a kar, így érezhető az is, amikor a hátlap visszaugrik a helyére.

Hátlap visszahelyezése erőlködés nélkül

Sokszor tapasztalni órásboltban, hogy akár gyakorló szakember is tenyerét összeszorítva vívódik egy hátlappal. Néha visszapattan a helyére, néha nem, persze van olyan is amikor elreped az üveg, mert annak kupolájára összpontosult a féktelen erőkifejtés. A tokprés ezt a speciális nyomatékot összpontosítja a hátlapra, vagy ha szükséges az óraüvegre. Akkor lássuk hogyan működik.

Bepréselésre váró üveg

A bepréselésre váró üveget kézzel be sem tudnám nyomni a helyére, mert olyan szoros illesztést képez a tömítési pontokon. Prés nélkül csak feszülne, csálén állna, sőt könnyedén el is törhető annak ellenére, hogy vastagsága 2 milliméter.

Eredeti óraüveg

Az üveg 37 milliméter átmérőjű, 2 milliméter vastag ásványüveg, amely “aszférikus” minősége miatt teljesen víztiszta, minden irányból látható a mögötte lévő számlap, torzítás nélkül. A “High Precision” felirat ezt hirdeti a papírtasakon. Ezen üvegek tized milliméteres léptékekben készülnek, az utolsó szám ezt jelzi, amely ebben az eseten 37,0.

Méretes óraüveg

A tömítés mérete szintén 37 milliméter, pontosan akkora, mint az üveg, tehát amolyan H7 csapágyillesztéssel, tisztán sajtolással rögzíthető a helyére.

Precíz kialakítású óraüveg

Az üveg egyik széle le van kerekítve, másik fele sarkos. A lekerekített, lecsapott rész kerül felülre, másik, sarkos felülete szorul be a szilikontömítésbe.

A tömítés ellenőrzése

A tömítés fehér, szerencsére nem sérült, így pusztán tisztítására van szükség. Néha megszakad, alágyűrődik, sok esetben, főleg ETA óráknál porózusra szárad, amely átereszti a nedvességet, cseréjére ilyenkor van szükség.

Présbetét kiválasztása

A felső présbetétet úgy választom ki, hogy mérete azonos legyen az üveggel. A készlet tartalmaz egy 37 milliméteres betétet, így teljes felületén felfekszik, az erőátvitel egyenletessé válik.

Betétek kiválasztása

Ahhoz, hogy a préselés közbeni erő egyenletes és egyenes hatású legyen, alulra is olyan betétet kell hogy válasszak, amely a tok alsó peremén fekszik fel. Ez egy 40 milliméteres átmérőt takar, amit hamar fel is csavarok az alsó tőkére.

Előkészítés után

Az egyenletes felfekvés biztosítva van, már csak az erő kifejése van hátra. Mind az üveg felületét, mind a présbetét nyomólapját letisztítottam, mert ilyenkor a legkisebb szemcse is nyomot hagy az üvegen.

Egyenletes erő kivitele

Az üveg bepréselésére egyetlen lehetőség van, amennyiben nem sikerül, ferde lesz, vagy ami rosszabb, maga alá gyűri a tömítést. Ilyenkor kinyomásakor ráadásul megsérülhet az üveg pereme is, amely selejtesé teszi azt.

Bepréselés közben

Nyomáskor érezni, hogy lassan halad az üveg, lépésenként süllyedve elérkezik a peremig, ahonnan nem megy tovább. Ezt a határt kell érezni, hisz ennél már nem megy lejjebb, csak eltörik.

Bepréselés után

A párhuzamos erőkifejtésnek köszönhetően az üveg egyenletesen leért a tömítés pereméig. Nem gyűrődött fel, és nem lett ferde. Magassága is ideális lett, az üvegráma nem hagyott peremet, látványvilága is megfelelő.

Óratok megfordítása

Az üveg már a helyén van, a korona és a hátlaptömítés átkenése után visszaszerelhető a szerkezet is.

Tömítés felvitele

A tömítés kenésére speciális kenőanyagot, úgynevezett “Fomblint” használok. A tömítőanyag használatával elkerülhető, hogy nedvesség kerüljön az óraszerkezetbe.

Felhúzótengely visszahelyezése

A kitisztított tokcső felületére viszek fel belőle egy keveset, amely behelyezés után eljut rendeltetési helyére. A tömítőanyag hosszú időn keresztül ellátja feladatát.

“Fomblin” felvitele a tömítésre

A fehér állagú tömítőanyag jó minőségű kenőanyagként is használható. Szinte sosem szárad be, tömítőképessége pedig bámulatos.

Tokcsőre felvitt kenőanyag

A tömítést is kicserélem méretes darabra, a régi végletesen ellapult.

Hátlaptömítés kiválasztása

Méret felvétele után kiveszem a megfelelő darabot, amely illik a régi helyére. A tömítőkészlet tasakjában két darab található, egy vékonyabb és egy vastagabb példány.

Tömítés készlet

A doboz lefedi a teljes mérettartományt, szükség esetén pótolható az elhasznált tömítés, akár darabonként.

Hátlap méretének ellenőrzése

A tömítést méretét tolómérő segítségével ellenőrzöm.

Hátlaptömítés átkenése “Fomblin”nal

A tömítést is átkenem “Fomblin”-nal, úgy helyezem fel a hátlap peremére.

Hátlap visszahelyezése

A hátlapot felhelyezem a helyére. Sajnos saját erőbevitellel nem tudom a helyére illeszteni, de minek is erőlködnek, prés segítségével egyetlen mozdulattal visszapattintható a helyére.

Visszazárás előtt

Egy utolsó ellenőrzés után nekifeszülök és visszapattintom a hátlapot.

A hátlap, visszazárása után

Némi nyomás hatására a hátlap engedelmeskedik, halk kattanással jelzi, hogy visszazáródott a helyére. Már csak a bőrszíj felszerelése maradt hátra, amely saját választás alapján feldobja az óra látványvilágát. Maga a publikáció nem fedi fel a beavatkozás tényleges időtartamát, de gyakorlati műhelykörnyezetben kb: 15 percet vesz igénybe a művelet kivitelezése.

Az óra elkészült

Az óra elkészült és mindennapi használatra alkalmas. Ezen műveletek közben a gombelem cseréjét is érdemes elvégezni, amely egyszerű folyamatnak látszik, de a gyakorlatban sokkal összetettebb tevékenység. Akinek kedve van még olvasni, egy műszeres ellenőrzéssel egybekötött ezüst-oxid gombelem cseréjét a linkre kattintva megteheti.

Minőségi ETA quartz szerkezet teljes karbantartása

Örömömre szolgált, hogy a műveletek gyakorlati kivitelezését megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

2 Comments

  1. Nagyszerű ötlet, mint óra kedvelő nagyon szeretem nézni ahogy szervizelnek egy szerkezetet, szerencsére a You Tube-on már találni videókat! Magyarul meg még sokkal nagyszerűbb és érthetőbb lesz! Magam is szeretnék Quartz szerkezetet cserélni jobb minőségre, azt sem ártana közölni hol lehet hozzájutni!

    Kormányos Antal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − egy =