Plexiüveg cseréje egy Roamer karórán

Hibátlan Roamer karóra 1976-ból
Hibátlan Roamer karóra 1976-ból

Csodaszép, szinte hibátlan állapotú Roamer Popular karóra került műhelyembe, amelyet 1976-ban kapott jelenlegi tulajdonosa, szinte gyermekként. Magát az órát ritkán viselte, megmaradt az utókornak, most is azért került ki a páncélszekrényből, mert időközben felnőtté érett tulajdonosa tovább szeretné ajándékozni az időmérőt idén diplomázó fiának.

Korabeli, kézzel írt garancialevél járt a Roamer karórához
Korabeli, kézzel írt garancialevél járt a Roamer karórához

Sokat dolgozó szülei úgy kuporgatták össze azt a 1300 forintot, amely 1976-ban elég nagy összegnek számított. Ők is akkor diplomázó gyermeküket akarták meglepni vele, így elmentek a Bartok Béla úti Óra és Ékszerboltba, hogy megvásárolják a belépőszintű svájci időmérő fogalmát megtestesítő Roamer Popular karórát, teljes körű hazai garanciával, dobozában, számlával.

Korabeli Óra és Ékszerbolt (fotó forrása: Fortepan)
Korabeli Óra és Ékszerbolt (fotó forrása: Fortepan)

Gyári doboza még magában rejti az órásbolt által kiadott jótállási jegyet, amely egy évig volt érvényes. Természetesen beázásra, törésre illetve magára az óraszíjra már akkor sem vállaltak garanciát. Sokan szerették ezt a márkát, hisz talán a legolcsóbb svájci óra fogalmát testesítette meg. Mivel egy átlagember 1976-ban átlagosan 2000 forintot keresett, nagyjából félhavi fizetésnek felelt meg a karóra vételára.

Akkor lássuk a korabeli kínálatot, felhozatalt. 600 forintért dátumos szovjet órát lehetett vásárolni (Poljot, Rakéta, stb..), 900 forintért árusították az akkor oly divatosnak számító Glashütte Specimatic karórát, dátumos, automata kivitelben. 3800 forintért lehetett megvásárolni a Marvin modelleket, 4800 forintért pedig a Doxa típusokat. 21000 forintos árával az Omega márka Geneve modellje egy dolgozó által elérhetetlen kategóriát testesített meg. Régi szép idők.

Tartalék plexi is járt az órához
Tartalék plexi is járt az órához

Még egy tartalék plexit is rejtett a doboz, amelyet az időmérő mellé adtak, így egyidős a karórával. Még sosem került felnyitásra a tasak, így én vagyok az első, aki kibonthatja. Sajnos a karóra egy alkalommal nekiütődött az asztal sarkának, melynek okán üveglencséje alig láthatóan berepedt, így azonnal funkciója is lesz, hisz ezt fogom behelyezni a sérült plexi helyére.

Akkor lássunk neki.

Cserére érett plexi (Claro) kivétele előtt
Cserére érett plexi (Claro) kivétele előtt

Speciális órásszerszám segítségével nyom nélkül, akár egy perc leforgása alatt kicserélhető a plexi. A képen is látható Bergeon N” 4266-os célszerszám 15 karma szimmetrikusan nyitható illetve zárható, amely kellőképpen összeszorítja a plexi peremét.

Plexi peremének megszorítása Bergeon N"4266-os célszerszám segítségével
Plexi peremének megszorítása Bergeon N”4266-os célszerszám segítségével

Kinyitva felhelyezem a szerszámot az üveg peremére, majd óvatosan összehúzva megszorítom az eszköz karmait. Finoman összezárva néhány tized milliméterrel összenyomja a plexi karimáját, amely eddig anyagából eredendően beszorult az üvegrámába. Ezek a poli(metil-metakrilátból) készült, víztiszta anyagok idővel a folyamatos előfeszítés hatására amúgy is megrepedeznek, ezért cseréjük 20-30 évenként esedékes.

Kiemelt plexi a célszerszám karmai között
Kiemelt plexi a célszerszám karmai között

Enyhe nyomás hatására a plexi pereme annak rugalmassága folytán behajlott, így könnyedén kiemelhetővé vált a helyéről. Meglepő rugalmassággal bírnak ezek a nyersanyagok, így három-négy tized milliméteres átfedéssel szokás választani őket, mert pusztán annak előfeszítése tartja a helyén. Ebben az esetben az üvegráma átmérője 273 milliméter, ennek okán egy 276-os, azaz 27,6 milliméteres plexi társult a cseréhez, amely három tized milliméteres átfedést takar.

Plexi szorítópad, amely tartozéka a célszerszámnak
Plexi szorítópad, amely tartozéka a célszerszámnak

Karmos fogó tartozéka a képen is látható szorítópad, amely a plexi pereme előtt egy milliméterrel besüllyeszti a cserére szoruló plexiüveget. Erre azért van szükség, hogy az összeszorított claro pontosan illeszkedjen az üvegráma peremébe. 276-os méretezése 27,6 milliméteres átmérőt takar, amelyet egy órásműhely 100-tól 400-as  mérettartományig készletben raktároz, hogy mindig legyen belőle, ha szükség van rá. Síküvegekkel együtt ezek képezik egy órásműhely fogyókészletét, amelyet időről időre pótolni szükséges.

Besüllyesztett perem, befogás előtt
Besüllyesztett perem, befogás előtt

Itt látható igazán, miért szükséges besüllyeszteni a plexit a befogólapba. Annak széle előtt szorít rá a fogó karma, amely peremet képezve segít beilleszteni az üvegrámába.

Összeszorított plexi, kiemelés után
Összeszorított plexi, kiemelés után

Összeszorítás után a plexi stabilan ül a fogó karmaiban, amely immáron beilleszthető az üvegráma peremébe. Ez egy nagyon régi eljárás, amelyet évtizedek óta alkalmaz az órás szakma plexiüvegek szakszerű cseréjéhez. A képen látható karmos fogó is alapszerszám, amely minden órásműhely felszerelését képezi, hisz a belépőszintű óráktól kezdve a prémiumkategóriát képző, méregdrága időmérőkig bezárólag nagyon sok területen találkozni plexiüveggel.

Plexi behelyezés előtti portalanítása
Plexi behelyezés előtti portalanítása

Ezek a műanyag lencsék pormágnesként funkcionálnak, ezért behelyezés előtt érdemes áttakarítani a felületet. Mivel sokat fényképezek a gyakorlati életben, előveszem objektívcsere közben használt készletemet és behelyezés előtt leportalanítom a belső felületet.

A plexi pereme, behelyezés közben
A plexi pereme, behelyezés közben

Mivel a plexi pereme kisebb az üvegrámánál, némi próbálgatás után könnyedén bele lehet találni a helyére. Behelyezés után érezni, hogy a plexi pereme felfekszik mindenhol, így elmondható, hogy a helyére került. Igazából már csak el kell engedni a fogó szorítását, amely kitágulva belefeszül az üvegráma kialakított peremébe.

Helyére illesztett plexi a fogó elengedése után.
Helyére illesztett plexi a fogó elengedése után.

Néhány perc leforgása alatt sikerült kicserélni a plexit, amelyet még vásárlás idején csomagoltak az óra dobozába. Mintha csak tudták volna, hogy valaki negyven év távlatából publikáció tárgyaként szeretné felhasználni a műveletet, hogy a beavatkozás részleteit bemutathassa mindenkinek.

Plexi cseréje után az óra ismét régi pompájában
Plexi cseréje után az óra ismét régi pompájában

Valóban így is történt, hisz pár perc leforgása alatt elkészült a plexi cseréje, így az ajándéknak szánt karóra ismét régi pompájában tündököl. Teljesen hétköznapi beavatkozás az órajavítás mindennapjait idézi, rutinbeavatkozásnak tekinthető.

Ennek ellenére örömömre szolgált, hogy a tipikus beavatkozásnak beillő folyamatot bemutathattam mindenkinek.  Nagyon sok plexiüveget meg lehet menteni, annak cseréje nélkül. Erről szóló publikációm a linkre kattintva megtekinthető:

Egy Doxa (Cal: 103) karóra plexi üvegének felújítása

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + tizenhét =