Számlap és a mutatójavítás eszközei

 

Modellfestékek

Akrilfestékek, modellező, portalanítóecsetek és a zsírtalanításhoz szükséges benzin. Képzőművészek, festők használják, de mutató és számlapjavításra is alkalmas. Az alapszínekből bármilyen árnyalatot előállíthatunk és gyorsan szárad. Könnyű vele dolgozni.

Trícium porfesték

A leggyengébb fény hatására tartósan és intenzíven világító anyag a trícium. Mutatók fluoreszkáló bevonatának javítására alkalmas, modern anyag.

Mutatófestés

A trícium porfestéket színtelen lakkhoz keverve készíthetjük elő a mutatók újrafestéséhez. A régi kiszáradt és töredezett bevonat ultraszonikus mosóban eltávolítható és a tríciumos festékkel újrafesthető.

Portalanító és zsírtalanító kiegészítők

Festés, zománcozás, galvanizálás előtt zsírtalanítani és portalanítani kell a felületet, hogy munkánk eredményes legyen, hisz a legkisebb szennyeződés is tönkreteheti a javított felületet. A képen 100 százalékos alkohol-aerozolt és tisztított levegőt tartalmazó palackokat láthatunk.

Hibás zománcozott számlap

Hibás számlapok tipikus példája. lepattogzott, repedezett zománcréteg, amely szakszerűtlen szerelés és feszegetés eredménye. Hideg zománcozás után újrafesthető a felület.

Hideg zománcozás

Zsebórák zománcozott számlapjának hibáit könnyen javíthatjuk hideg-zománccal. Számlapot levéve alulról melegítve megolvad a javítózománc és kitölti a hiányos részt. Dermedés után egyenletes sima felületet kapunk, ami festhető.

Számlapfelújítás

Számlapok kisebb hibáit orvosolhatjuk magunk is, ha rendelkezünk megfelelő eszközökkel. A képen alap árnyalatú festékek mellett hideg zománc (email) látható, amit sérült zománcozású órák számlaphibáinak javítására használok. Kisesebb festékhibákat javíthatunk Airbrush festékszóró segítségével. A kompresszor tiszta, száraz levegőt szállít, így finoman dolgozhatunk vele. Komolyabb hibák már nem javíthatók ilyen módszerekkel, hisz a számlap az óra arca és egy félresikerült javítás dilettantizmusról tanúskodik. Ilyen esetben a számlapot érdemes retusáltatni szakműhelyben.

Airbrush kompresszor és szórópisztoly

Airbrush kompresszor a hozzátartozó szórópisztollyal. Modellezők és képzőművészek használják, de egy órásműhelyben is remek szolgálatot tesz. Segítségével leheletfinoman szórhatunk lakkot festéket, stb…Némi maszkolással és takarással, főleg nagyobb számlapoknál érhetük el szép eredményt. Használatához gyakorlat és kézügyesség szükséges.

Számlapláb helyének előkészítése flexibilis fúrógépen

A letörött számlap lábának visszaforrasztása előtt flexibilis fúrógép segítségével leköszörülöm a forrasztás helyét .Mivel a zománcozott számlap hátulja is zománcos, ezért vidia-marófej segítségével sárgaréz alaplemezig lemunkálom a felületet. Előkészítés után az újonnan készített számlap lába könnyedén visszaforrasztható.

Felújított számlap

Retusálóműhelyből visszaérkezett számlap, még a beszerelés előtt. Megfelelő klisé és szaktudás segítségével az eredetihez hasonló állapot hozható létre. Márkásabb órák esetén a művelet megéri a pénzét.

Zománcozott számlap tisztítása

Zománcozott számlap hajszálrepedéseibe megjelenik a korrózió. Mivel a számlap alapja sárgaréz, így a zöldes elszíneződés megjelenik, amely vegyszeres áztatással eltüntettető. Víz,szalmiákszesz és nátronlúg oldatához titánium-dioxidot keverek, így az áztatás után megszáradt számlap szikrázóan fehér lesz. Sajnos,ez a módszer festett számlapnál nem alkalmazható.

Mutatófestés

A régi,kitöredezett mutatófestéket modern,tríciumalapú festéssel pótolom.

Régi festés eltávolítása

A régi festéket ultrahangos mosógépbe eltávolítom és Rodikó-gyurmába ágyazva előkészítem újrafestésre.

Festés után

Trícium-porfestéket színtelen akrillakba keverem és az így kapott világítófestéket modellezőecsettel felhordom a mutató belső oldalára. A szétterülő festék megtapad a mutató szélein és szemből nézve úgy néz ki, mintha gyári festéssel lenne dolgunk.

Örömömre szolgált, hogy a számlap és mutatójavítás eszközeit megmutathattam mindenkinek

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

11 Comments

 1. Szia!

  Nagyon jó írás! Én most pont számlap és mutató készítésénél járok az órámnál. Érdekelne, hogy tricium porfestékhez ( kis mennyiségben ) hol tudok hozzájutni.

  Üdv

  Zsolt
  1. Kedves Zsolt. Ezt a tricium port meg 8 éve vettem egy Linz én tartott órabörzén. Sajnos már nem eukonform, betiltották forgamazását. Talán a kronokft forgalmaz hasonlót, Orosz Dávidot kellene megkérdezni erről, ő az egyik tulajdonos. Sok sikert kívánva maradok tisztelettel :Kőnig Levente

 2. Tiszteletem!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy vettem egy Casio GA-835A-1A G-shock karórát és elég halványan világítanak a mutatói.
  Hol tudnám a mutatókat valamint a számlapot, 3-6-9-12 óránál szakszerűen megfestetni, hogy a vízállóság is megmaradjon?
  A válaszát előre is köszönöm!

  Dér Zsolt
  1. Kedves Zsolt,

   Nálunk főleg az antik világ van jelen, az áltatunk használt festékek komótosan, amolyan öregesen derengenek.

   Talán egy modern Casio szervíz rendelkezhet hasonlóval.

   Üdvözlettel: Levente

 3. Kedves Levente,
  Nagyon tetszett az írása. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy Ön vállal-e Cartier Santos számlap felújítást. Az órát örököltem, a víztől bebarnult. Nem tudom mennyire komplikált restaurálni, vagy inkább el lehetne küldeni Fausto Perelli-hez. Hozzávetőlegesen mennyiért vállalnának egy ilyen felújítást, az eddigi tapasztalatára hivatkozva kérdezem.
  Előre is köszönöm

  Csaba
 4. Kedves Levente,

  egy óraszámlap teljes átvariálásán ügyködöm, az acélból készült számlapról leoldottam minden korábbi festéket, és szeretném feketére festeni az alapját, és fehérre a számokat rajta. Milyen festéket ajánlana, amely időtálló?
  (Akár zománc, akár akril 🙂 )

  Erik
  1. Kedves Erik,

   Szerintem modellező akrilfestékkel lehet a legjobb eredményt elérni, amelyek kreatív hobbiboltban elérhetőek. Érdemes előbb egy próbaszámlapon kísérletezni, majd utána áttérni a projektben szereplő számlapra. Sajnos látványos eredményt otthon nem lehet elérni, ezért mi inkább Olaszországba küldjük a számlapokat, felújításra. Elérhetőségüket a linkre kattintva megtekintheti.https://www.faustoperelli.it/
   Maradok tisztelettel: Kőnig Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 11 =