Talpas órás esztergakés konzol készítése

Kézi órás esztergakés konzol
Kézi órás esztergakés konzol

Minden órás esztergagéphez tartozik hagyományos kézi késtartó konzol, amellyel szabadon lehet dolgozni. Rendkívül kreatív kiegészítő, de használatához nagy gyakorlat szükséges. Magassága illetve munkatávolsága szabadon állítható, ezáltal kreatívan lehet vele dolgozni.

Viszont használata közben könnyen alákaphat a kés éle, amely nemegyszer a munkadarab törését eredményezheti. Olyan talpas esztergakés konzolt fogok készíteni, amely stabilan tartja az esztergakést, mégis meghagyja a kézi esztergálás szabadságát.

Akkor lássunk neki!

Kézi késtartó konzol, mint kiindulási tartozék
Kézi késtartó konzol, mint kiindulási tartozék

Műkedvelő órásként számos örökség birtokosa vagyok, amelyet aktívan használtak a gyakorlatban is. A képen látható kézi késtartó egy Boley & Leinen Reform órás esztergagépről származik, amelyet eddig nem tudtam mire használni, hisz saját gépemhez tartozik ilyen kiegészítő.

Ennek okán kiindulási alapként ezt a konzolt fogom használni a talpas esztergakés tartó elkészítéséhez. Maga a tartozék méretpontos, alsó szegmense köszörült, kivitele pedig ideális a projekthez. Maga a beavatkozás nem igényel átalakítást, ennek okán a késtartó megtartja eredeti funkcióját.

Imbusz csavar, mint alapanyag
Imbusz csavar, mint alapanyag

Talpas esztergakés konzol patronját egy jó minőségű nyolcas imbusz csavarból fogom elkészíteni, amely befogó tokmányként fogja rögzíteni az esztergakést. Némi átalakítás illetve méretkorrekció után szinte gyári tartozékként fog funkcionálni.

Csavar fejének lefűrészelése
Csavar fejének lefűrészelése

Satuba fogva első lépésben lefűrészelem a csavar fejét illetve menetes szárát, hogy csak egy nyolc milliméter átmérőjű alapanyagot kapjak végeredményül. Maga a nyersanyag igen kemény így a művelethez fúró vágó üregelő aeroszolt használok, hogy ne kopjon el a fűrészlap éle.

Az elkészült nyersanyag megmunkálás előtt
Az elkészült nyersanyag megmunkálás előtt

Miután leválasztottam a csavar fejét illetve szárát, nem maradt más, mint egy szívós acélból készült nyersanyag, amely további megmunkálást igényel. Az eredeti késtartó belső átmérője hét milliméter, ezért órás esztergagépen le kell munkálnom belőle egy keveset.

Alapanyag méretre munkálása órás esztergagép segítségével
Alapanyag méretre munkálása órás esztergagép segítségével

Közepes fordulatszámon volfrám-karbid esztergakés segítségével két lépésben leválasztok az átmérőből egy millimétert. Természetesen minden fogás után megmérem az átmérőt, nehogy sokat forgácsoljak le belőle, hisz akkor dobhatom ki az egészet. Két tized milliméterrel a végleges átmérő elérése előtt polír reszelőre váltok, hogy a készterméket sima, fényes felülettel vehessem ki a tokmányból.

Talpas esztergakés tartó, félkész állapotban
Talpas esztergakés tartó, félkész állapotban

Maga a munkadarab méretpontos, felülete fényes, ráadásul megszorítva tetszőleges helyzetben, stabilan rögzíthető. További megmunkálást igényel, hisz ebbe lesz befogva a három milliméter átmérőjű, szintén általam készített volfrám-karbid órás esztergakés. További forgácsoláshoz elteszem Lorch & Schmidt órás esztergagépemet és ritkán használt Proxxon MF 70-es marógépemmel folytatom a műveletet.

Az alapanyag kifúrása marógépen, 2,8 milliméteres csigafúró segítségével
Az alapanyag kifúrása marógépen, 2,8 milliméteres csigafúró segítségével

Proxxon marógépem tárgyasztalára csavarral lefogatható egy precíz gépsatu, melynek prizmája derékszögben rögzíti a megmunkálandó alkatrészt. Mivel a felhasználásra kerülő volfrám-karbid órás esztergakés átmérője 3 milliméter, ennek okán 2,8 milliméteres fúróval fogom átfúrni. Ötezres fordulatszámon, finom előtolással három lépésben átfúrom a csapot.

Megmunkált és felhasított munkadarab, félkész állapotban
Megmunkált és felhasított munkadarab, félkész állapotban

Két helyen is átfúrtam a felületet amelyet befűrészeléssel egyesítettem. Némi finomítás után a késztermék patronszerűen közrefogja az órás esztergakést. Mivel szorítása nem elég erős, egy patront készítek tartozék gyanánt, amely kúposan megszorítja a befogott esztergakést. Ennek kivitelezésére egy hatos csavaranyát használok, amely szintén némi megmunkálást igényel.

Az elkészült talpas késtartó, használatra készen
Az elkészült talpas késtartó, használatra készen

Tulajdonképpen elkészült a talpas késtartó, amely stabilan rögzíti az órás esztergakést. A méretre munkált hatos anya kúposan mozog a csap felületén, amelyet egy határozott kalapácsütéssel szorítok végleges helyére.

Ezáltal könnyen cserélhető az esztergakés, ráadásul megfordítva annak készre munkált másik oldala is igény szerint használható. Maga a kés magassága pedig a szorítógyűrű kioldása után fokozatmentesen állítható, majd megszorítva újra rögzíthető.

Tárgyasztal készítése acélból
Tárgyasztal készítése acélból

Természetesen szükség lesz egy tárgyasztalra, amelyen a talpas órás esztergakés konzol szabadon mozgatható. Mivel már rendelkezem ilyen kiegészítővel, már csak annak rögzítését kell megoldani egy süllyesztett csavar segítségével.

Szintén nyolcas imbusz csavart használok alapanyagnak, melynek csak a fejét kell átalakítani. Tulajdonképpen minden elkészült, már csak a méreteket kell beállítani a pontos működés érdekében.

Talpas esztergakés tartó, kipróbálás előtt
Talpas esztergakés tartó, kipróbálás előtt

Az elkészült talpas órás esztergakés konzolt méretre kell állítani. Mérőórás tolómérő segítségével megállapítottam, hogy a tárgyasztal és a főorsó középpontjának távolsága 39,8 milliméter. Erre a méretre kell beállítani a kés vágóélét, szintén mérőórás tolómérő segítségével. Mivel minden távolság szabadon állítható és rögzíthető, így nem okoz gondot a pontos méret kalibrálása.

Az elkészült talpas esztergakés tartó kipróbálás előtt
Az elkészült talpas esztergakés tartó kipróbálás előtt

Bár rendelkezem kézi, illetve szupport késtartóval is, mégis egy ilyen talpas eszterga konzol ötvözi a szabadkézi forgácsolás érzetét a stabil késrögzítéssel. Ez esetben nem kell tartani a vágóél alákapásától, hisz a méretek rögzítve vannak. Mivel a csúszófelületek mindegyike köszörült, könnyedén siklik a tárgyasztalon, mindenféle ellenállás nélkül. Ennek okán szinte két újjal tolható a késtartó, kényelmessé varázsolva a forgácsolás élményét.

Természetesen a felhasználásra került volfram-karbid esztergakéseket is én készítettem törött, vagy sérült szerszámfejek felhasználásával. Ezek gyakorlati elkészítése erre a linkre kattintva megtekinthető!

Egy videó segítségével szeretném szemléltetni az elkészült talpas késtartó gyakorlati használatát.

Az elkészült tartozékot szinte minden nap használni fogom, hisz hiánypótló kiegészítő egy órásműhely mindennapi életében. Maga a publikáció nem fedi fel a készítés valódi időtartamát, amely nagyjából hat órányi munkaidőt emésztett fel, gyakorlati műhely környezetben. Örömömre szolgált, hogy a beavatkozás részleteit megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + 6 =