Zafírüveg keménységének vizsgálata

Zafírüveg vizsgálata
Zafírüveg vizsgálata

Használt karóra vásárlása előtt mindig felmerül a kérdés, hogy a benne elhelyezett üveg zafírból készült-e. Hosszú használat során történhetett bármi az eredeti üveggel, esetleg kicserélték, amely indokolttá teszi annak vizsgálatát, függetlenül arról, hogy “Sapphire Crystal” néven fel van tüntette a hátlapon, vagy sem.

Közönséges óraüveg
Közönséges óraüveg

Minőségi, csereszabatos ásványüveget könnyedén be lehet szerezni, melynek mind mérete, mind vastagsága azonos az eredetivel, ára viszont eltörpül a zafírüveg mellett. Lássunk egy pofonegyszerű módszert a zafírüveg vizsgálatára, amely azonnal felfed mindennemű turpisságot.

Karcpróba elött
Karcpróba előtt

Drasztikusnak látszik, de én a gyémántot mindig karcpróbának velem alá, hisz ezzel kizárható mindennemű nézeteltérés. Amennyiben megkarcolja, már meg is bukott a teszten, nem is kell tovább vizsgálni. Hasonló anyagból készül a szintetikus zafírüveg is, amellyel a minőségi órákat szerelik manapság. Szinte lehetetlenség megkarcolni, de ezen vizsgálatot érdemes előbb megbeszélni az ügyféllel, nehogy nézeteltérésbe keveredjünk. Természetesen létezik egy kevésbé drasztikus, műszeres vizsgálat, amely szintén felfedi az óraüveg keménységét.

Gyémánt teszter
Gyémánt teszter

Talán minden műhely rendelkezik gyémánt-teszterrel, amely drágakövek vizsgálatakor tesz jó szolgálatot. Magam is használok ilyen műszert, amely a drágakő magas hővezető-képességét alapul véve vizsgálja a keménységet, még abban az eseteben is ha nem gyémántról van szó.

Gyémánt teszter kalibrálása
Gyémánt teszter kalibrálása

A gyémánt teszter 9 voltos elemmel,vagy adapterről működik, bekapcsolás után pár másodpercig kalibrálja magát. Miután kivillant a zöld LED, már indítható is a mérés. Nagyon praktikus eszköz, gyakorló műhelyfelszerelés sokat használom a hétköznapokban.

Zafírüveg felületének vizsgálata
Zafírüveg felületének vizsgálata

Elég az üveg tetejéhez érinteni a mérőcsúcsot, máris kijelzi az értéket. Amennyiben pirosba lendül a LED kijelző, zafírral van dolgunk. Abban az esetben, ha a kijelző nem fut ki a piros mezőig és nem pittyeg, ebben az esetben lényegesen puhább ásvány, illetve távol keleti órák esetén úgynevezett “Hardlex” üveggel van dolgunk.

Keménység kijelzése a skálán
Keménység kijelzése a skálán

A műszer kifejezetten gyémánt vizsgálatára készült, de egyben a keménységet is méri. Míg a sima ásványüvegek a Mohs keménységi skálán hatos értéket képviselnek, a zafírüveg már a gyémánt keménységével vetekszik és a tízes osztásig lendíti ki a műszert.

Zafírüveg vizsgálat után
Zafírüveg vizsgálat után

Szerencsére a TAG-Heuer Aquaracer Automatic (Cal:SW 200) üvege zafírból készült, ehhez nem fér kétség, vizsgálata nagyjából öt percet vett igénybe, de megérte. Amennyiben kíváncsi a teljes karóra felújítására, annak javításának részleteit a linkre kattintva megtekintheti.

TAG Heuer Aquaracer Caliber 5 búváróra felújítása

Örömömre szolgált, hogy a zafírüveg egyszerű gyors vizsgálatának menetét megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × négy =