Kiegészítővilágítás alkalmazása órásműhelyben

Yongnuo YN300 Air videolámpa

Egy órásműhely megvilágítása talán a legfontosabb környezeti tényező a tisztaság mellett, hisz jó fényviszonyok nélkül nehéz minőségi munkát végezni. És, ha még fotózni is szeretnénk saját munkánkat, érdemes megkülönböztetett figyelemmel választani a fényforrást. Akkor lássuk, milyen, jó ár/érték arányú kiegészítővilágítást szükséges beszerezni, lehetőleg elérhető áron.

A videolámpa kezelőfelülete

A választásom egy Yongnuo YN300 Air amatőr kategóriájú videolámpára esett, melynek fényereje tetszés szerint változtattató. további előnye, hogy 3200 és 5500K színhőmérséklet is beállítható rajta, így minden típusú fényképezőgép használható fényénél, vibrálás nélkül.

Rendszerbe állított videolámpa

Sajnos a modern LED világítások nem mindig válnak be fotózásnál, mert a fényképezőgépek egy részének kijelzője a vibrál fényüknél. A mai modern mobiltelefonok sem tolerálják a hideg fényt, nem egy szinte használhatatlan ilyen környezetben. A nagyfrekvenciás Yongnuo YN300 videolámpa semleges színt bocsájt ki, így akár mobiltelefon segítségével is fotózhatok műhelyemben.

Szinkronba állított műhelyvilágítás

Bár tartozik hozzá akkumulátor, ha műhelyben segéd világításként használjuk hasznosabb adapterrel használni. A 8 Volt és 5000 mAh DC áramerősséget igénylő transzformált energiát műhelyem labortápegysége mindenféle erőlködés nélkül állítja elő. Amennyiben teljesen árnyékmentes fényt szeretnék, elég szinkronizálni a fényforrásokat egymással, és máris gond nélkül fotózhatok munka közben.

PeakTech 6080 labortápegység

Labortápegységem segítségével bármilyen adaptációs felszültség gond nélkül előállítható. A PeakTech 6080 multifunkcionális tápegységet műszerfali órák javításánál, indulófeszültség kimérésénél is használom, de akár galvanizálásra is alkalmas. Amikor éppen nincs semmi dolga, videólámpámat látja el energiával.

Aktív hűtés a labortápegységen

A labortápegység további előnye, hogy aktív hűtéssel rendelkezik ennek hála időkorlát nélkül használható. A Yongnuo YN300 videolámpa élettartalma extrém magas, így akár asztali lámpaként is használható.

Szabályozható fényerő

A fényerőt százalékos arányban mutatja a videolámpa, amely fokozatmentesen állítható. 100 darab LED teszi benne a dolgát, ezek fényereje a kezelőgomb segítségével változtatható. Mivel 110 fokos szögben világít, a vele alkotott plasztikus „látványtenger” leírhatatlan.

Állványra szerelt videolámpa

A magam által készített állvánnyal is kompatibilis, ebben az esetben bármely szögben, szabadon állítható.

Szabályozható fényerő

A két asztali lámpa fényerejével 20 százalékon világít szinkronban, viszont 100 százalékra feltekerve egy közeli makrófotó fényvesztesége is könnyedén pótolható vele rendszervaku nélkül.

Asztali lámpa helyett is használható

Nagyon praktikus műhelyfelszelés, amely ráadásul még fényképezésre is kiválóan alkalmas. Lássunk egy fotót, optimális megvilágításban.

Idealizált fotó a videolámpa segítségével

Teljes fényerőre állított Yongnuo YN300 videolámpa fényénél tükörreflexes fényképezőgép fotózott Longines Cal: 12.68Z óraszerkezet.

Longines Cal: 12.68Z karóra a számlap felől fényképezve

A karóra leszerelt számlappal fényképezve. A rendszervaku fényéhez képest ebben az esetben nem csillan vissza a fémfelület, így nem mutat éles kontúrokat.

Fénykép adatai:

Gép: Nikon D5300, Objektív: Nikon AF-S 40 mm f /2,8 DX Micro, Rekesz: f/13, Zársebesség: 1/15, ISO:100

Egy kis bemutató a Yongnuo YN300 videolámpa működésével kapcsolatban, természetesen fotós szemszögből.

Univerzális fotóplatform készítése órásműhelybe

Lineáris fotóállvány készítése mobiltelefonhoz

Kérem, tekintse meg saját készítésű fototechnikai eszközeimet is.

Örömömre szolgált, hogy a Yongnuo YN300 videolámpa gyakorlati alkalmazását bemutathattam mindenkinek.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

8 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − hét =