Zsebóratok kegyelfuratának perselyezése

Egy erdélyi nemes arany zsebórája
Egy erdélyi nemes arany zsebórája

Ritka alkalmak egyike, hogy egy fiatalember nem csak megörökli nagyapjának zsebóráját, hanem viselni is szeretné azt a mindennapokban. Az 1800-as évek közepén élt erdélyi nemesember sokat hordta az időmérőt, amely meg is látszik kinézetén. Az általános elhasználtságon túl a zsebóratok kengyelfurata is végletekig alákopott, amely szinte kiszakad a helyéről, így képtelenség biztonsággal használni.

Nemesi címer a zsebóra arany tokján
Nemesi címer a zsebóra arany tokján

Az óra tokján feltűnik a Székely család korabeli címere, amely visszaköszön az étkészleteken, pecsétgyűrűkön, illetve a família bibliáján is. Klasszikus és tradicionális viselet, melynek 18 karátos arany tokja több mint egy unciát nyom, ennek okán nem pusztán családi ereklye, hanem komoly értéket is képvisel. Szerkezete 16 köves, svájci horgony-gátszerkezettel készült óramű, hattyúnyakas finom-szabályzóval ellátva.

A család korabeli ezüst cigaretta tárcája
A család korabeli ezüst cigaretta tárcája

További személyes okirat, dagerrotípia illetve használati tárgy is gazdagítja a családi örökséget, amelyet nagy becsben tart Székely Márton, a korabeli erdélyi nemesi család ma élő tagja. Ezek nem igényelnek beavatkozást, tulajdonosa pusztán érdekességként, egy fotó erejéig bocsájtotta rendelkezésemre.

Korabeli pecsétnyomó az erdélyi család címerével.
Korabeli pecsétnyomó az erdélyi család címerével.

Szintén érdekességként került kezembe ez a korabeli pecsétnyomó, amelyet zárt okiratok plombálására használtak az 1880-as években. Felmelegítve praktikusan lehetett használni saját pecsétviasszal ellátott okiratok stílszerű lezárásában. Ezen használati tárgyak sokat tudnának mesélni a család történetéről, de most térjünk vissza a zsebóra kengyel perselyezéséhez.

Felhúzótengely kivétele
Felhúzótengely kivétele

Egyetlen csavar kioldása után kivehető a felhúzótengely, melynek felületén korrózió telepedett meg. Ilyenkor látható igazán, hogy teljesen alákopott a kengyel furata, amely helyén tartotta azt. Két méretes persely készítése lesz a fő feladatom, amely sárgarézből viszonylag egyszerűen elkészíthető.

Perselyek méretezésének előkészítése
Perselyek méretezésének előkészítése

Egy sokat használt zsebóra 18 karátos, viszonylag puha tokja hamar kikopik a kengyel furatánál, amely akár át is szakíthatja a tok nyakát. Mivel ez esetben fém a fémmel érintkezik, hamar elfogy az anyag, amely magával hozhatja azt a problémát, hogy elveszik végéről az óra. Pótlása kizárólag gépmunkával kivitelezhető.

Hengeresre igazított furat
Hengeresre igazított furat

Beavatkozás első lépéseként az oválisra kopott furatot szabályos henger alakúra illesztem egy órás-dörzsár segítségével. Néhány mozdulattal kivitelezhető a beavatkozás, melynek elvégzése után elkezdhető a persely méreteinek felvétele.

Alapanyagok egy dobozban, méretre vágva
Alapanyagok egy dobozban, méretre vágva

Tengelyek, perselyek készítéséhez használt alapanyagokat egy fadobozban tárolom, amelyben minden típusú fém megtalálható. Ezüstacéltól kezdve a lágy szerkezeti acélon át minden megtalálható itt, amelyeket főleg tengelyek illetve csappótlások készítéséhez használok. Perselyek illetve csapágybélések pótlásához sárgaréz, illetve bronz forrasztópálcákat használok, 1-től 3 milliméteres átmérőig, természetesen méretre vágva.

Pótlás alapanyaga, kiválasztás után
Pótlás alapanyaga, kiválasztás után

Akkor lássunk neki a zsebóratok kegyelfuratának perselyezéséhez. Kiválasztottam, majd méretre vágtam egy darab sárgaréz nyersanyagot, amely hajdanán forrasztópálcának készült. Külső átmérője 3 milliméter, amely kiadja a méretet, hossza pedig elég mindkét persely elkészítéséhez. Megmunkálásához Boley & Leinen órás esztergagépemet használom, szabadkézi megmunkálással.

Befogás után, az órás-esztergagép szorítópatronjában.
Befogás után, az órás-esztergagép szorítópatronjában.

Befogás után első munkalépések közé tartozik a központ kijelölése, amelyet egy magam által készített beszúrókés segítségével végzek el, közepes fordulatszámon. Erre azért van szükség, hogy a csigafúró keresztéle centrikusan belekapjon a készítendő furat középpontjába.

Középpont kifúrása gyorsacél csigafúró segítségével
Középpont kifúrása gyorsacél csigafúró segítségével

Zsebóra kengyelének átmérője 1,9 milliméter, ezért egy tizeddel nagyobb csigafúróval készítem el a központi furatot. Az órás esztergagép szegnyergéhez tartozó gyors tokmányba fogom be a csigafúrót és 2500-as fordulatszámon dolgozva fúrom át a nyersanyagot. Puha, gond nélkül forgácsolható fém, amellyel viszonylag könnyű dolgozni.

A persely furata, elkészülte után
A persely furata, elkészülte után

Persely kifúrása után lekerekítettem az éleket, amely beleilleszkedik majdan a zsebóra tok felületébe. Egyetlen fogásból alakítottam ki a másik oldali, lépcsős felületet is, amely a kopott furatba kerül besajtolásra.

A zsebóra kegyel perselye, elkészülte után
A zsebóra kegyel perselye, elkészülte után

Elkészült a persely, amely némi illesztés után méretpontosan várja párját, hisz mindkét oldalra kell belőle. Bár a zsebóra kengyele sárgarézből készült, ezen alkatrész nyersanyaga ellentmondásokat szülhet, hisz akár a zsebóra tok felépítéséhez hasonlóan, 18 karátos aranyból is készülhetne. Természetesen ez esetben nagyban megnövekedtek volna a költségek, ennek okán tulajdonosa inkább színesfémből rendelte meg nálam a perselyeket.

Zsebóra kengyelének perselye, besajtolás előtt
Zsebóra kengyelének perselye, besajtolás előtt

Az elkészült persely párja méretigazítás előtt, amelyet egyszerűen be kell préselni a helyére, természetesen mindkét oldalon. Színvilága nagyjából azonos lesz az eredeti arany óratok árnyalatával, amely szinte észrevehetetlenné teszi a beavatkozást.

A persely belső átmérője némi korrekciót igényel
A persely belső átmérője némi korrekciót igényel

Órás-dörzsár segítségével méretre igazítom a persely belső átmérőjét is, hogy szabadon mozoghasson benne a zsebóra-kegyel füle. Anyaga csapágyfém, ennek okán hosszú időn keresztül ellátja feladatát, ráadásul kopás esetén esetén cserélhető.

Az elkészült zsebóra-kengyel perselyei már a helyükön
Az elkészült zsebóra-kengyel perselyei már a helyükön

Egyetlen fogással bepréseltem a kész perselyeket a furatokba, amelyek immáron stabilan ülnek helyükön. Némi próba után indulhat a végszerelés, amely magában foglalja az óraszerkezet komplett, mindenre kiterjedő időszaki karbantartását is, amely nem képezi publikációm részét.

Perselyek próbája visszaszerelt zsebóra-kengyellel
Perselyek próbája visszaszerelt zsebóra-kengyellel

A zsebóra kengyel (Bügli) beillesztéséhez létezik célszerszám, amely egy fordított zégerfogóhoz hasonlóan kinyitja a karikát. Annak eleresztése után beilleszthető a kész perselyek furataiba, amelyek hosszú időm át megoldást jelentenek a zsebóra biztonságos viseletében.

Az elkészült zsebóra kengyel perselyezés után
Az elkészült zsebóra kengyel perselyezés után

Elkészült a zsebóra-kengyel perselyezése, amely mint színvilágában, mind szimmetriájában harmonizál a méretes arany tokkal. Kivitelezése nagyon stabil, nem kotyog, amely biztonságos viseletet kínál modern kori tulajdonosának. Perselyek szorosan illeszkednek helyükön, amelyeket maga a zsebóra kengyel is folyamatosan előfeszít, így nem kell tartani az óra elvesztésétől. Érdemes elolvasni a témához szorosan kapcsolódó publikációmat is, amely  erre a linkre kattintva megtekinthető.

Maga a bejegyzés nem fedi fel a beavatkozás valós időtartamát, amely gyakorlati műhely-környezetben egy-másfél órást vett igénybe.

Örömömre szolgált, hogy a szakmában viszonylag ritkának számító zsebóratok kengyelfurat perselyezést megoszthattam mindenkivel.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − 3 =