Az “Öreg” Century márkájú karórájának felújítása

Az árverés előkészületei (fotó forrása: Szabad Föld, Kállai Márton)
Az árverés előkészületei (fotó forrása: Szabad Föld, Kállai Márton)

Hazánkban dicső múltja és talán reményteljes jövője van a labdarúgásnak, hisz alig létezik olyan közösség Magyarországon, ahol ne lenne legalább egy ember, aki szurkolónak vallja magát. Természetesen a dicső múlt mindig érdekesebb a jelenkor futballjánál, ez lehet az oka annak, hogy minap komoly érdeklődést keltett egy rendhagyó árverés.

Egy ismert aukciósház szervezésében kalapács alá került Hidegkuti Nándor több száz darabból álló hagyatéka, melyek nagy része személyes használati tárgy vagy emlék. Mindegyik tétel dedikált, hivatalos forrásból származik, amelyet az Aranycsapat egykori játékosa teljes pályafutása idején kapott elismerésként.

Az a bizonyos kézzel írt olaszországi edzésnapló (fotó forrása: Szabad föld, Kállai Márton)n)
Az a bizonyos kézzel írt olaszországi edzésnapló (fotó forrása: Szabad föld, Kállai Márton)

Az “Öreg kincsei” néven futó árverés nagy érdeklődést keltett a nagyközönség körében. Ennek okán a világ minden részéről csatlakoztak licitálók, természetesen mai modern szokás szerint főleg az internet sávszélességét használva kapcsolatteremtésre. Kizárólag a jelenlévők élvezhették ki a valóság pótolhatatlan érzetét, ennek ellenére a virtuális térben kelt el a legtöbb árverési tárgy, többek között a favoritnak számító olaszországi edzésnapló.

Ez a gondosan vezetett napló nagy részletességgel tálalja fel Hidegkuti Nándor mindennapjait, stratégiáját, illetve mindent amelyet az Aranycsapat játékosaként gyakorlatban alkalmazott. Amolyan “titkos receptkönyvként” nagyon sokan licitáltak rá, amely végül ezer euróért kelt el. Szerencsére nem került messzire, hisz a Puskás Intézet tulajdonába került, sok más relikviával együtt.

Az árverési katalógus tételei, licitálás után
Az árverési katalógus tételei, licitálás után

Természetesen sok olyan tárgy is árverésre került, amely nem köthető konkrétan a labdarúgáshoz, viszont személyes kötődése miatt komoly érdeklődést keltett a licitálók körében. A legenda öngyújtója, mandzsettája, illetve karórája egy másik érdeklődési kört hozott lázba, ezek közt volt egy nevét elhallgató licitáló, aki Hidegkuti Nándor Al Ahli Saudi Futball Klub címerét magán hordozó egyedi karóráját nézte ki magának. Aki mer az nyer – hirdeti a mondás, ezért kitartó licitálás után ismeretlen összegért sikerült megvásárolnia a 46-os képen is látható tételt.

Az árverésre kínált relikviák (fotó forrása: Szabad Föld, Kállai Márton)
Az árverésre kínált relikviák (fotó forrása: Szabad Föld, Kállai Márton)

Maga az aukció szabályos keretek között, a nemzetközi jogrend égisze alatt, illetve nagy nyilvánosság előtt zajlott le. Alig maradt olyan használati tárgy, amely parlagon maradt volna, így az árverés sikeresnek tekinthető. Mindenki boldogan távozott a helyszínről, saját, kemény licit által megvívott csatája után. Rengeteg személyes tárgy inkább csak relikvia, amely vitrintárgyként folytatja pályafutását.

Talán egyetlen használati tárgyhoz köthető funkcionalitás, ez pedig az Al Ahly Saudi Futball Klub címerét számlapján hordozó svájci automata karóra. Ezt a legendás hátvéd az 1980-as években kapta csapatától. Vajon fontosnak tartotta a futballcsapat, hogy drága karórát ajándékozzon a mesternek, vagy kiegyeztek egy tucat termékkel. Ezekre a kérdésekre ad választ publikációm, gyakorlati műhelykörnyezetben.

Katalógus és a karóra immáron az órás asztalomon
Katalógus és a karóra immáron az órás asztalomon

Az egykori Aranycsapat tagjának karórája legendás körülmények között, két helyzetet is kihagyva, tizenegyes rúgással kiegészítve került órásműhelyembe. Újdonsült tulajdonosa juttatta el hozzám az általa megvásárolt karórát, de nevét a licit után sem fedte fel. Elmondása szerint viselni szeretné a ritka időmérőt, amely az elmúlt évtizedet egy fiókban töltötte, mozdulatlanul. Ennek okán kijár neki egy időszaki szerviz, amely feltárja, milyen órát is birtokolt a futball legenda.

Korabeli belépőjegy a legendás mérkőzésre (Tóth László Órásmester tulajdona)
Korabeli belépőjegy a legendás mérkőzésre (Tóth László Órásmester tulajdona)

Hidegkuti Nándor a született tehetségek táborát erősítette, aki elég későn, majd harmincéves korára érte el csúcspontját. Az évszázad mérkőzésén mesterhármast rúgott, ezen felül az 1954. május 23-án rendezett Angol-Magyar mérkőzésen két gólt szerzett csapatának. Egy városi legenda szerint az akkor világbajnok vendégjátékosok angolszász szokás szerint még saját szakácsukat is elhozták a kupadöntőre, aki a kor legmodernebb sport-gasztronómiai tudásával felvértezve speciális étrendet készített szeretett csapatának.

Ennek ellenére a hazai, Sebes Gusztáv nevével fémjelzett hadtápellátási szokásjogok szerint túltolt szénhidrát tartalmú menükön szocializálódott Aranycsapat szinte állva hagyta az angolokat, mindenféle teljesítményfokozó illetve táplálék kiegészítő nélkül. Egy angol játékos megdöbbenve nyilatkozott a sajtónak, hogy futás közben kilógó nyelvét hólyagosra égette a májusi napsütés, míg az aranycsapat tagjai szinte meg sem izzadtak. „Egy hétre jöttek és hét eggyel mentek”. Ezzel a szállóigével tették színessé a sportriporterek munkáját a hazai játékosok. A képen egy korabeli, extázistól elszakadt belépőjegy látható, amelyen még láthatóak a rászáradt örömkönnyek.

A legendás Century márkájú karóra órásműhelyemben
A legendás Century márkájú karóra órásműhelyemben

Az eredetileg Century márkájú karóra így néz ki katalóguson kívül, annak teljes valóságában. Mérete 34 milliméter, amely megfelel a korabeli menedzserviselet által diktált szokásjognak. Anyaga acél, óraszíja gyors hosszabbítóval van kiegészítve, ennek okán annak kikapcsolása nélkül is kényelmesen levehető hordás után.

Hátlapnyitás lehetőségei
Hátlapnyitás lehetőségei

Az eredetileg hibás óraszíjjal kikiáltott órának csak egy rugós stift pótlására van igénye, így ezzel nem lesz gond. Viszont nagyon érdekes az óra tokja, hisz nyitási lehetőségnek nyoma sincs a hátlapon, csak két szimmetrikus csavar sejteti, hogy ez lehet a szétbontás kulcsa.

Az óra hátlapja szétbontás után
Az óra hátlapja szétbontás után

A csavarok kihajtása után szabaddá vált az óra tokja, amely némi aláfeszítés hatására szét is nyílt. Mivel előttem még senki sem szedte szét a karórát, én lehettem az első, aki betekinthet annak szerkezeti kialakításába. Láthatóan sokat viselték, de az általános hordási sérüléseken kívül teljesen hibátlan az időmérő, vigyáztak rá.

A legendás karóra ETA Cal: 2670-es szerkezete
A legendás karóra ETA Cal: 2670-es szerkezete

Manufakturális szerkezetnek nyoma sincs, egy ETA Cal: 2670-es 21 köves automata óramű ketyeg benne, amelyet 1971-ben kezdek gyártani. 28800 A/H óránkénti féllengésszáma jellemző az adott márkára, ennek okán szinte kronométer-pontosságra szabályozható. Kiforrott, jól működő óramű, amelyet előszeretettel alkalmaz modelljeibe több neves gyártó is, mint például a Cartier.

Az üvegrámájától szétválasztott karóra
Üvegrámájától szétválasztott karóra

Rögzítőcsavarjainak kihajtása után az óra üvegrámája is levált a helyéről, feltárva magát az ikonikus számlapot. Az óratok alján található csavarok ezeken keresztül tartották össze az óra többi elemeit. Ilyenkor látható, hogy egy méretre csiszolt fazettált üveg védte a csapat emblémáját szimbolizáló számlapot, vízmentes kivitelben.

Számlap palást alkalmazása a mutató levételekor
Számlap palást alkalmazása a mutató levételekor

Mutatóinak levételével folytatódik a művelet, amely az időmérő enteriőrje. Fokozott védelmet igényel, hisz ezt a címert sérülés esetén retusálni nem lehet. Ennek okán számlappalástot használok, amely teljes egészében megvédi a festést beavatkozás közben.

Felhúzótengely kivétele
Felhúzótengely kivétele

Felhúzótengely kivételével folytatódik a művelet, amely a váltókar rugós csapjának megnyomásával egyszerűen kivitelezhető. Csipeszemet hegyét használom, vigyázva, nehogy összekarcoljam a felületet.

A felhúzókorona logója
A felhúzókorona logója

Az óra felhúzókoronája magán hordozza a Century márka logóját, amely egy stilizált “C” betűt mintáz a felületen. Láthatóan nem sokat használták az órát, mert annak sarkai élesek, hordatlanság látszatát keltve.

Az óramutató és kerék eltávolítása
Óramutató és kerék eltávolítása

Bár a szerkezetet könnyedén kibuktattam a tokból, viszont az óramutató annak kerekével együtt benne maradt. Kicsit szoros érzetet kelt, a mutatólevevő csipesz sem birkózik meg vele, erőltetni pedig nem szeretném. Ennél radikálisabb megoldásra van szükség.

Az órakerék kiütése
Órakerék kiütése

Órás szegecselőkészletemet használva egy méretes betét segítségével kinyomom helyéről a rakoncátlankodó percmutatót, annak kerekével együtt. Természetesen a művelet közben fokozottan vigyázok a számlap felületére.

Az óra tokja, immáron üresen
Az óra tokja, immáron üresen

Sikerült kiütni helyéről a mutatót, így az óratokról immáron eltávolítottam mindent. Már csak az óra számlapját kell leszerelni a felső palástról. Nyoma sincs kioldási pontoknak, ráadásul az óratok egyetlen bontatlan darabnak látszik.

A számlap nélküli óra
Számlap nélküli óra

Ekkor derül ki a zord valóság, hisz az órának nincs konkrét számlapja. Maga a monoblokkos tok teteje tölti be a számlap fogalmát, erre került rá a Al Ahly Dubai Club címere. Talán ebben rejlik az óra különlegessége, hisz ilyet kizárólag egyedi megrendelésre készítenek. Maga a logó nagyon autentikus, színvilága intenzív, nem szívta ki a nap. Az óra szerkezete szintén ép és sértetlen, némi noszogatásra elindul, de aztán meg is áll.

Az óratokra festett számlap
Óratokra festett számlap

Így kézben tartva látható, hogy az órának nincs fizikai számlapja, hisz magára az óratokra került a csapat logója. Érdekes megoldás, ritkán látni hasonló kivitelezést. Mivel nincs vele dolgom, a karbantartás idejére egy zárt, száraz helyre teszem, nehogy megsérüljön.

Gumitömítéssel ellátott óratok
Gumitömítéssel ellátott óratok

Az óra tokja hermetikus kivitelű, mindkét oldalán gumitömítés védi a víztől, amely a felhúzókoronában is visszaköszön. Úgy látszik az egyedi számlap miatt fokozott figyelmet fordítottak a vízmentességre, hisz amennyiben a klub emblémája elázik, azt pótolni nem lehet.

Gyors hosszabbítóval ellátott fém óraszíj
Gyors hosszabbítóval ellátott fém óraszíj

Az óra fémszíja gyors hosszabbítóval van ellátva, melynek rugós kivitele okán könnyedén illeszkedik a csukló méretéhez.

Az óratok darabjai, asztalomra kiterítve
Óratok darabjai, asztalomra kiterítve

Maga az óra tokja hat darabból áll össze, kialakítása pazar, szépen kidolgozott. Anyaga acél, így minden tekintettben elmondható, hogy egyedi kialakítást alkalmaztak, nem beszélve a speciális csapat emblémáról.

Az óraszerkezet rotorja
Az óraszerkezet rotorja

Az óra szerkezete átlagosnak tekinthető, rotorcsapágya nem kotyog. Ez egy másodperc-kivitel nélküli modell, csak óra és percmutató található rajta. Talán nem akarták, hogy a futball klub intenzív látványvilágát megmentesítő csapatembléma előtt még egy mutató keringjen.

Az óraszerkezet rotorjának leválasztása
Óraszerkezet rotorjának leválasztása

Az automatika rotorját egyetlen csavar rögzíti, kioldása után levehető a helyéről. Talán ez az egyetlen csavar az ETA szerkezetekben amely eltér a többitől. Ennek oka abban keresendő, hogy ezek a szerkezetek gépi összeszerelésre lettek kárhoztatva, így uniformizált kötőelemeket használnak a szerelősoron.

Az automatika rotorja
Automatika rotorja

Az ETA szerkezetek egyetlen névre dedikált alkatrésze maga a rotor. Ide kerül az óramárka neve vagy emblémája (Century, Certina, Tissot, Fortis, stb.) minden más alkatrész típus azonos kivitelű. Viszont ezen szerkezetek kialakítása nagyon precíz, jól szerelhető, nem beszélve arról, hogy meglehetősen dekoratív. Talán ezért uniformizálták annak idején a középmárkák piacát, kissé háttérbe szorítva az óramárkák jelentőségét.

Az automata modul leválasztása
Automata modul leválasztása

Maga az automatika modulként két csavar segítségével illeszkedik a csapágylemez felső felületére. Funkciója abban nyilvánul meg, hogy a kézmozgással szinkronban forgó rotor energiáját kihasználva viselés közben felhúzza az óraművet. Az ETA szerkezetek járástartaléka legendás, hisz majd 44 órányi nyugalmi helyzet után is járóképes marad az óra. Ezen felül koronáról is fel lehet húzni, továbbá szinte minden modell esetén alapfelszerelés a másodpercstop-funkció. Nagyon jól átgondolt kivitel.

A szerkezet rugóházának kivétele
Óraszerkezet rugóházának kivétele

Az óraszerkezet rugóháza annak csapágylemeze alatt található, két csavar rögzíti. Kioldása után kivehető az óra szíve, azaz maga a hajtórugó.

A kerékrendszer csapágylemezének leválasztása
Kerékrendszer csapágylemezének leválasztása

Az óraszerkezet felső csapágylemezét, amelyben a kerékrendszer tengelyei futnak szintén két csavar rögzíti, azok kihajtása után könnyedén eltávolítható a helyéről. Kissé be vannak száradva, nem is csoda, hisz évtizedeken át egy fiókban töltötte mindennapjait.

Az óramű kerékrendszere szétszedés után
Óramű kerékrendszere szétszedés után

Másodperc kijelzés nélküli óramű kerékrendszere pusztán négy kerékből áll össze, amelyek kidolgozása példaértékű. Ritkán hibásodnak meg, azok is inkább a karbantartás hiányára vezethetőek vissza.

A lecsupaszított csapágylemez szerkezettisztítás előtt
Lecsupaszított csapágylemez szerkezettisztítás előtt

Ilyen látványt nyújt a teljes egészében lecsupaszított csapágylemez. Az ETA óraművek egyik sajátossága, hogy előállításuknál alig alkalmaznak forgácsolást, szinte minden alkatrész fém-befecskendezéses eljárással, vagy porkohászati technológiával készül. Ennek a tömeggyártásban van jelentős szerepe, hisz elég csak a Swatch-modellekre összpontosítani. Mennyiségi szemlélettel tekintve elmondható, hogy pár évtizeden belül annyi szerkezetet készítettek belőlük, mint amennyit a teljes svájci óraipar produkált a kezdetektől a kétezres évekig.

Az ETA Cal: 2670-es óraszerkezet végtelenített automata rugója
ETA Cal: 2670-es óraszerkezet végtelenített automata rugója

Kitisztítás után visszafűzött automata hajtórugó, fedélzárás előtt. Az ETA órák sajátossága, hogy az energiatároló kenésmentes kivitelű, amely annyit jelent a gyakorlatban, hogy nem igényel olajzást. Maga a rugólap felületkezelt, amely egy teflonszerű bevonatnak köszönhetően szárazon működik. Ezen rugók általános élettartama annak törésig, vagy a felületkezelt bevonat lekopásáig tart. Pusztán a rugómag forgó felülete igényel kenést, az viszont minden alkalommal, mert szárazon hajlamos az alákopásra.

Elma Star Elite óraszerkezet tisztító berendezés
Elma Star Elite óraszerkezet tisztító berendezés

Elma Star-Elite márkájú óraszerkezet tisztító berendezés. Három különböző folyadékkal tisztít, mosókosár segítségével, mosás utáni szárítási lehetőséggel kiegészítve. Egy óraszerkezet tisztításával 30-40 perc alatt elkészül.

Rugóház fedelének visszahelyezése
Rugóház fedelének visszahelyezése

Az elkészült rugó fedelét egy csipesz oldalával pattintom vissza a helyére, körkörös mozdulattal.

A kitisztított óraszerkezet kenése
Kitisztított óraszerkezet kenése

Szerkezettisztítás után az óramű összeépítése, illetve kenése következik. Ezen aprólékos művelet nagy odafigyelést, illetve minőségi kenőanyagot igényel. Az óraszerkezet kenési útmutatója elérhető a világhálón, de magam háromféle kenőanyagot, illetve kétféle kenőzsírt használok a művelet során. Ez túlmutat az óraszerkezet általános kenési igényén.

Kőcsapágyak kenése
Kőcsapágyak kenése

Szerkezeti elemek kenéséhez kétféle olajzótűt használok, amelyeknek pusztán csak a mérete tér el egymástól. Mindkét oldalon elvégzem a műveletet, még a felhúzószerkezet összeépítése előtt. Ennek oka abban nyilvánul meg, hogy a felhúzószerkezet takarólemeze két csapágyhelyet is lefed, így érdemes előtte elvégezni a műveletet.

Mutató és felhúzószerkezet kenése
Mutató és felhúzószerkezet kenése

Az óramű felhúzószerkezetéhez leginkább egy Fomblin nevű anyagot használok, amit a szakma szereplői leginkább a tömítettség javítására alkalmaznak. Pedig ez a kiváló anyag szerkezeti elemek kenésére is alkalmas, hisz viszkozitása okán nem folyik el a helyéről, továbbá beszáradásra sem hajlamos.

Elma S 10 H ultraszonikus mosóberendezés
Elma S 10 H ultraszonikus mosóberendezés

Perifériák, óratokok és ékszerek tisztításához a képen is látható Elma S 10 H típusú készüléket használom. Tartálya szinte forráspontig fűthető, emellett 42 000 Hz segítségével minden szennyeződést, lepedéket, illetve oxidációt eltüntet a felületekről, 15 perc alatt.

Ultraszonikus mosófolyadék, házilag készítve
Ultraszonikus mosófolyadék, házilag készítve

Bár kapható előkészített, ultrahangos készülékbe való mosókoncentrátum az óraalkatrész-kereskedelemben, én mégis más, alternatív megoldást alkalmazok. Konyhai tisztítószer koncentrátumot és finom, márványlisztet tartalmazó konyhai súrolószert keverek össze, ezreket öntöm fel vízzel. Ezáltal egy kémiai illetve mechanikai tisztítófolyadékot kapok, amely minden szennyeződéssel elbánik, ráadásul környezetbarát, mert nyugodt szívvel kiönthető a lefolyóba.

Fém óraszíj tisztítása ultraszonikus mosóberendezéssel
Fém óraszíj tisztítása ultraszonikus mosóberendezéssel

Szinte pezseg a folyadék az ultraszonikus készülék kádjában, hisz a 42000 hertznyi frekvencia szinte lerobbantja a szennyeződést az óra csatt elérhetetlen felületeiről.

Az óra tokja, összeszerelés elött
Az óra tokja, összeszerelés előtt

Minden tiszta és lepedékmentes, már csak az összeszerelés és az óraszerkezet beszabályozása maradt hátra. Szerencsére meghibásodást, vagy kopást nem tapasztaltam szervizelés közben, amely annak tudható be, hogy én voltam az első, aki szétszedte a rendhagyó időmérőt. Tulajdonosának határozott kérésére az óra tokja annak fellelt állapotában maradt, pusztán a szennyeződések eltávolítása illetve a tömítések kenése vált feladatommá.

Az automata felhúzószerkezet moduljának kenése
Automata felhúzószerkezet moduljának kenése

Az automata modul kenése is létfontosságú, figyelve arra, hogy mindkét oldalon el legyen végezve a művelet. Ez egy áttételi kerékrendszer, amely a rotor könnyed forgását olyan nyomatékká alakítja át, hogy az alkalmas legyen a rugóház felhúzására. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a rotor egyszeri körbefordulása esetén a kilincskerék egyetlen fogosztással mozdul el, lassan felhúzva az óraművet.

Feketére hőkezelt rögzítőcsavarok
Feketére hőkezelt rögzítőcsavarok

Kedves gesztus a gyártótól, hogy az automata modul rögzítőcsavarjait fekete színűre hőkezelte, ennek okán könnyedén megkülönböztettető a csapágylemez rögzítőelemeitől. Erre azért van szükség, hogy egy magamfajta műkedvelő órás nehogy anélkül szedje szét a kerékrendszert, hogy leeresztené a rugó nyomatékát.

Az automata rotor golyóscsapágyának szakszerű kenése
Automata rotor golyóscsapágyának szakszerű kenése

Természetesen magát a golyóscsapágyat is kenni kell, amely az automatika felhúzásáról gondoskodik. Minden második golyóelemet némi olajjal látok el, amely az első felhúzás alkalmával egyenletesen elkeni azt a csapágyfészek felületén.

Tokcső kenése fomblin nevű anyaggal
Tokcső kenése Fomblin nevű anyaggal

Az óraszerkezet gumitömítéseit, beleértve a felhúzókorona tokcsövét is Fomblin nevű anyaggal kenem át. Meglehetősen drága termék, amelyet grammra árusítanak, akár az aranyat, de vízhatlanná teszi az óra tömítéseit, hosszú időn keresztül, beszáradás nélkül. Minden eddig ismert szilikon-vegyületet kenterbe ver, amelyet számos szakma alkalmaz a gyakorlatban.

Tömítések kenése fomblin nevű anyaggal
Tömítések kenése Fomblin nevű anyaggal

Természetesen az óratok egyéb tömítéseit is ezzel az anyaggal kenem át, amely biztosítja a makulátlan vízhatlanságot. Erre azért van szükség, mert a számlap tulajdonképpen pótolhatatlan, annak védelme kiemelt fontosságú. Ezen anyagot például a természetfotósok is használják, amikor a reggeli ködben, órákon át térdelve várják az áhított vadat, egy autó árával megegyező értékű felszereléssel. Fomblint használva biztosak lehetnek abban, hogy felszerelésük vízhatlan marad hosszú időn keresztül.

Mutatók visszahelyezése segédeszköz alkalmazásával
Mutatók visszahelyezése segédeszköz alkalmazásával

Az óra mutatóinak visszahelyezését szilikonvégű eszközzel végzem el, melynek vége puha, radírszerű. Az már csak a véletlen egybeesése, hogy annak színvilága megegyezik a számlap karakterével. Ezen eszköz hat méretben is rendelkezésemre áll, így a legkisebb női mérettől, a legnagyobb zsebóráig minden helyzetben használható.

Mutatók szakszerű visszahelyezése
Mutatók szakszerű visszahelyezése

Magát a mutatót felhelyezem annak tengelyére és óvatosan helyére illesztem a szilikonvégű segédeszköz segítségével. Nagyon praktikus szerszám, hisz nincs is bosszantóbb annál, amikor egy éles szerszám sebet ejt a hibátlan számlapon.

Az óra szépen fazettált zafírüvege
Az óra szépen fazettált zafírüvege

Az óra üvege zafírból készült, annak szépen fazettált szélei kiemelik a számlap tónusát. Keménysége okán teljesen karcmentes, egyetlen dologra kell vigyázni, hogy ne maradjon rajta újjlenyomat.

Üvegráma visszahelyezés előtt
Üvegráma visszahelyezés előtt

Némi portalanítás beszabályzás és az ujjlenyomatok eltávolítása után visszahelyezem az üvegrámát illetve alulról meghúzom a rögzítőcsavarokat. Ezzel a karóra tulajdonképpen elkészült, már csak a próbajáratás maradt hátra amelyet különböző helyzetekben is elvégzek.

Műszeres beszabályzás közben
Műszeres beszabályzás közben

Hordás közben időnként rácsatlakoztatom Horometer elnevezésű szabályzó műszeremet hogy lássam az óraszerkezet járásképet. Itt mutatkozik meg az ETA szerkezetek legendás pontossága, amely a műszer kijelzőjén is látható. Korrekt tisztítás, kenés, illetve beszabályzás után a  28800 A/H féllengésszámnak köszöntetően az óramű szinte kronométer pontosságú. Mivel a hajszálrugó tőke illetve a szabályzó tolóka egymástól függetlenül állítható, a beszabályzás művelete egyetlen csavarhúzó segítségével elvégezhető.

A Müncheni Karlsplatz nyugalmát ábrázoló képeslap, mint sportrelikvia (Dr. Katona István Szájsebész tulajdona)
Müncheni Karlsplatz nyugalmát ábrázoló képeslap, mint sportrelikvia (Dr. Katona István Szájsebész tulajdona)

Kicsit tekintsünk vissza a múltba a képen is megtekinthető képeslap segítségével. Az Aranycsapat részéről furcsa kettősség jellemezte az 1954-es Berni világbajnokságot. Kiemelt politikai elvárás terhével a vállukon indultak tündökölni egy szuverén országba, hogy megmutassák a világnak, milyen bajnokságot nyerni a győztesek nyugalmával.

Viszont Svájcban a háború után újraszervezett NSZK csapatával találták szembe magunkat, akik megtörve a veretlenséget 3:2-re legyőzték a magyar válogatottat. Az akkor igazolt, tulajdonképpen amatőrnek tetsző német játékosok győzelme “Berni csoda” néven került be a futball történelembe. Az oroszlánként küzdő német válogatott porig bombázta az Aranycsapat addigi megítélését, amelyet a nyugati politika azonnal fegyverré kovácsolt. Akkor fordítsuk meg a képeslapot.

Hidegkuti Nándor aláírása egy képeslapon az 1954-es NSZK csapattagok gyűrűjében
Hidegkuti Nándor aláírása egy képeslapon az 1954-es NSZK csapattagok szignója közt

Budapesten a vereség okán zavargások törtek ki, amelyet csak a karhatalmi erők tudtak megfékezni. Nyugat-Európában bundáról, szocialista berkekben viszont szabotázsról beszéltek, amelyek szinte lenullázták az addig elért fantasztikus eredményeket. Sajnos a fokozódó politikai helyzet is azt diktálta, hogy a nyugatnémet válogatott tagjai ellenségkép formájában kerüljenek az újságok címlapjaira. Ennek ellenére az Aranycsapat játékosai sosem tekintették ellenségnek az őket legyőző NSZK válogatott tagjait, amelyet ez a nagyon érdekes relikvia is igazol.

Néhány évtizeddel később egy baráti sajtóbeszélgetés keretein belül közösen dedikálták a képen is megtekinthető képeslapot, melyek közt felfedezhető Hidegkuti Nándor aláírása is. Ezt az egyedülálló relikviát egyik kedves olvasóm, Dr. Katona István szájsebész bocsátotta rendelkezésemre, publikációm erejéig

Az elkészült karóra, a mögé helyezett dedikált képeslappal
Az elkészült karóra, a mögé helyezett dedikált képeslappal

Még egy közös fotó a legenda karórája mögé helyezett dedikált képeslappal és a rendhagyó időmérő elkészült. Az Aranycsapat hátravont középcsatárának unokája, Hidegkuti László licitfeltételnek azt jelölte meg, hogy minden relikvia, vagy használati tárgy megbecsült helyre kerüljön, ahol tovább élhet a futball-legenda szellemisége. Szerény véleményem szerint ezen feltétel a karórával kapcsolatban maximálisan teljesült.

Egy licitálás margójára ( fotó forrása: Kállai Márton, Szabad Föld)
Egy licitálás margójára ( fotó forrása: Kállai Márton, Szabad Föld)

Magam elfoglaltságom okán sajnos személyesen nem tudtam részt venni az aukción, de számos pályatársam és a sajtó jeles képviselői a helyszínen követték a licitálás menetét. Mivel jelen publikációm nem alkalmas az esemény élvezeti értékének átadására, ennek okán kérem, olvassák el Haraszti Gyula kiváló írását, amely a Szabad Föld hasábjain jelent meg a témával kapcsolatban.

Egy legenda emlékezete

Maga a cikk a linkre kattintva megtekinthető.

Hidegkuti Nándor karórája elkészülte után
Hidegkuti Nándor karórája elkészülte után

Több évtizednyi mellőzés után a karóra elkészült, újból pontosan jár, mindennapi használatra alkalmas. Fájó szívvel, de a legendás időmérőt visszaadtam névtelenségéhez mindvégig ragaszkodó tulajdonosának, aki megfogadta, hogy még hallani fogok felőle. Maga a publikáció nem fedi fel a beavatkozás valós idejét, amely gyakorlati műhelykörnyezetben két és fél, három órányi munkaidőt emésztett fel.

Bízom benne, hogy könnyed, szinte automata váltós gondolataim minden kedves olvasóm szívét megdobogtatta a témával kapcsolatban.

Maradok tisztelettel: Kőnig Levente www.watchmaker.hu

3 Comments

  1. A bejegyzés a többihez hasonlóan remek, informatív, azonban a háttértörténettel kapcsolatban tennék két kiegészítést, csak a történelmi hűség kedvéért. Hidegkuti támadó volt, nem hátvéd, ahogy a szövegben áll, illetve az angol válogatott az első, máig egyetlen világbajnoki címét 1966-ban szerezte, így ’54-ben nem címvédőként érkeztek Magyarországra. Az 1950-es volt az első világbajnokság, amin részt vettek, ezen már a csoportkörben búcsúztak.

    TM
  2. Kedves Olvasóim,
    Köszönöm szépen a kiegészítést, sajnos nem értek a focihoz, a futballhoz tartozó anyagot az interneten gyűjtöttem a témához. Amint lehetőségem nyílik, kijavítom a hibát.
    Üdvözlettel: Levente

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 1 =